Microsoft gaat full Terminator: robots en drones bestuurd door ChatGPT

Tech Wesley Akkerman 27 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is geen geheim dat Microsoft miljarden geïnvesteerd heeft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Dat is een chatbot waar veel mensen dankbaar gebruik van maken. Voor hun huiswerk, voor hun dagelijkse job — en nu ook blijkbaar voor het beheren van robots? Heeft Microsoft nooit gehoord van de Terminator?

We hoeven ook weer niet té verbaasd te doen. Een team van Microsoft-onderzoekers publiceerde namelijk al eerder een paper over het idee dat ChatGPT voor het beheren van robots gebruikt zou kunnen worden. Zo kan de door kunstmatige intelligentie gestuurde robot een kopje koffie voor je zetten, bijvoorbeeld.

Microsoft, ChatGPT en Terminator: dodelijke combinatie

Hoe we dat dan voor ons zien, is als volgt: “Hey Chat, zet even een lekker bakkie.” Opeens komt er een robot tevoorschijn, die zelfstandig naar de keuken loopt. Hij pakt een kopje, zet het apparaat aan en drukt op de juiste knopjes. Voila, binnen no-time heb jij dan een lekker bakkie pleur.

Uit het onderzoek komt naar voren dat ChatGPT een hoop zelf kan, maar met een aantal taken heulp nodig heeft. Maar meestal komt dat doordat de input ruimte voor interpretatie overlaat en dan gaat het mis. De onderzoekers kunnen voor nu robotarmen, drones en meer bedienen door gebruik te maken van de chatbot in combinatie met Microsoft.

Drone als persoonlijke assistent

Veel meer merken zijn al bezig met het maken met robots. Zo werkt iRobot al aan een robotstofzuiger met armen, die het apparaat ook voor andere dingen kan gebruiken.

Gecombineerd met de AI van ChatGPT kan dat dus de bovenstaande situatie opleveren. Maar Microsoft laat zien dat je hier ook prima drones voor kunt gebruiken. Die kunnen snel dingen voor je oppakken.

Zo kan de Microsoft-drone, gesteund door ChatGPT, bijvoorbeeld een blikje drinken pakken (“Pak iets op met suiker en een rood logo”). Check ook zeker even de video in dit bericht om er een goed beeld van te krijgen. Of dit allemaal positief of negatief is, hangt af wat je van een toekomst zoals die van de Terminator vindt.

Mobile World Congress 2023: alle smartphones, gadgets en het nieuws uit Barcelona

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

YouTube

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen