Superieure varkens zijn zo intelligent dat ze een groot probleem vormen

Wetenschap Dunke van Boekel 28 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten hebben een probleem. Als je de laatste paar Jurassic World films gezien hebt, heb je misschien wel een idee van hoe een genetisch aangepaste diersoort voor kopzorgen kan zorgen. Nu zijn varkens niet bepaald gevaarlijke dinosauriërs met enorme tanden, maar ze veroorzaken toch een hoop problemen.

Deze varkens zijn een hybride soort, een mix tussen de varkens die je op een boerderij tegen zou komen en wilde zwijnen. En wat blijkt, ze zijn nog verdraaid slim en sterk ook. (Misschien kan Huawei er iets mee?)

Geen Superman, maar super-varkens

Deze dieren met hun cocktail van genen werden oorspronkelijk gefokt om groter te kunnen worden en de soms extreme kou van Canada te kunnen weerstaan. Dit is nu alweer zo’n 20 jaar geleden. Doordat er toentertijd geen markt voor de dieren was, werden ze losgelaten in het wild. Nu breiden de varkens hun territorium uit naar het noorden van Amerika.

Het probleem hier is als volgt: de dieren zijn té goed in overleven. Daardoor zijn andere dieren dat ineens niet meer. Zwijnen (en bij extensie deze super-varkens) eten eigenlijk alles, dus blijft er voor de rest weinig over. De dieren die in de winter over het algemeen veilig zijn voor gevaren, hebben ineens te maken met deze hybride alles-eters.

Het idee om op deze intelligente speklappen te jagen voor de sport werd dan ook snel losgelaten toen de schade aan het ecosysteem bekend werd. De varkens zijn al gesignaleerd in de staat North Dakota, maar daar zal hun reis waarschijnlijk niet eindigen. Mochten Amerikanen zo’n varken tegenkomen, kunnen ze het rapporteren op de website Squeal on Pigs (briljant!).

Varken
Deze super-varkens kunnen dus een volwassen hert neerhalen en opeten. (Afbeelding: Unsplash/Danny Kroon)

Moeilijk jagen op zulke slimmerds

En nogmaals, die varkens zijn dus nog eens hartstikke slim ook. Zo hebben bijvoorbeeld hele groepen varkens zich tot nachtdier ‘omgeschoold’, om zo jagers te ontwijken. Daarnaast kunnen deze groepen varkens zich opsplitsen of bijvoorbeeld op een andere manier hun reis voortzetten, bijvoorbeeld door per keer juist meer of minder kilometers te maken of

De meest effectieve manier om op deze varkens te jagen is het Judas Pig-concept. Hierbij wordt bij één van de dieren een GPS-tracker aangebracht waarmee de hele groep dan wordt gevolgd.

Winnie the Pooh-horror je ding? Check deze 5 andere bizarre tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen