ChatGPT is awesome, maar volgens deze waakhond ook ontzettend gevaarlijk

Apps Chad Grijphart 21 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) uit het Verenigd Koninkrijk heeft een waarschuwing uitgegeven over de gevaren van ChatGPT. ChatGPT is een kunstmatige intelligentie (AI) -model dat is getraind om menselijke gesprekken na te bootsen en antwoorden te geven op gestelde vragen.

Hoewel deze technologie veelbelovend is, heeft de NCSC gewaarschuwd dat het ook gevaarlijke toepassingen kan hebben.

Wat zijn de gevaren van ChatGPT?

Volgens de NCSC kan ChatGPT worden gebruikt voor verschillende kwaadaardige activiteiten. Zo kan het bijvoorbeeld worden ingezet om phishing-aanvallen uit te voeren. Daarbij worden gebruikers verleid om persoonlijke informatie prijs te geven.

ChatGPT kan ook worden gebruikt voor het verspreiden van malware, het uitvoeren van social engineering-aanvallen en het manipuleren van online opinies. Het is bekend dat cybercriminelen al gebruik maken van geautomatiseerde systemen voor phishing-aanvallen en social engineering.

ChatGPT kan deze aanvallen nog geavanceerder en effectiever maken. De AI is in staat om op een natuurlijke manier te communiceren en menselijke emoties te begrijpen. Dit maakt het gemakkelijker om gebruikers te manipuleren en te misleiden.

De NCSC waarschuwt ook dat ChatGPT een potentieel gevaar kan vormen voor nationale veiligheid. Door middel van doelgerichte manipulatie kunnen de antwoorden van ChatGPT worden gebruikt om bepaalde meningen te bevorderen of zelfs politieke verkiezingen te beïnvloeden.

ChatGPT, AI, baanbrekend, google
Wie komt er als winnaar uit de bus? (Afbeelding: OpenAI)

Hoe kunnen we ons beschermen tegen de gevaren?

De NCSC adviseert gebruikers om voorzichtig te zijn bij het communiceren met ChatGPT en om zich bewust te zijn van de mogelijkheid van kwaadaardige activiteiten. Gebruikers moeten ook alert zijn op verdachte verzoeken om persoonlijke informatie en moeten hun apparaten up-to-date houden met de nieuwste beveiligingspatches en software-updates.

Daarnaast moeten bedrijven en organisaties die ChatGPT gebruiken voor hun diensten, zorgen voor de nodige beveiligingsmaatregelen om misbruik te voorkomen. Dit omvat het monitoren van de AI-chatbot om te zorgen dat het geen kwaadaardige activiteiten uitvoert.

Het regelmatig uitvoeren van risicobeoordelingen om eventuele beveiligingsproblemen te identificeren en op te lossen hoort hier ook bij.

Waarom Google Vertalen er opeens zo anders uitziet op je iPhone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen