China boort als een gek in de maan, maar waarom doet het dat?

Wetenschap Dennis Mons 13 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

China heeft dankzij de Chang’e 5-maanmissie een gat in het maanoppervlak geboord. Daar heeft het land Helium-3 gevonden op de maan; een stof die zeer zeldzaam is op aarde.

China heeft met de Chang’e-5 een gat gemaakt van 6,5 meter in de maan. Het deed dit op een plek waar vulkanische activiteit is geweest. Die onderneming heeft geen windeieren gelegd. Er werden waardevolle dingen gevonden die toekomstige projecten zowel op aarde als in het heelal vooruit kunnen helpen.

Kernfusie dankzij de maan

Het materiaal dat werd gespot was Helium 3, een belangrijk element voor kernfusie. Het monster woog zo’n 1,73 kilo. China heeft deze ontdekking gedeeld met 33 andere wetenschappelijke organisaties.

maan china
In alle glorie in alle periodes (Afbeelding: Unsplash)

Als deze ontdekking doorslaggevend is, trapt het ook meteen onze missies naar Mars af (men denkt dat de maan nog veel meer van dit Helium-3 heeft en dan is dat een enorme ontdekking). Op dit moment gebruiken we nog kernsplijting, wat veel nucleaire rommel oplevert, maar met kernfusie is dat veel minder het geval.

Onontdekte grond

China heeft daarnaast een ander belangrijk materiaal ontdekt: Change Site-(Y). Het is vernoemd naar een godin uit Chinese volkskleuren. Het is daarmee het derde land op rij dat een nieuw mineraal ontdekt op het maanoppervlak, meldt China aan Global Times.

Hopelijk kunnen we in korte tijd zelf aanschouwen hoe astronauten terugvliegen naar de maan. Vijftig jaar geleden (1972) was het Gene Cernan die als laatste astronaut op de maan is geweest. Het had ook meteen grote gevolgen; na de Apollo-missies heeft niemand meer op onze grijze stoffige vriend gestaan. NASA wil daar in 2022/23 verandering in brengen.

Maan de start, Mars de finish

Het moge duidelijk zijn dat NASA (oh, en Elon Musk) grotere plannen heeft. Het gaat namelijk naar Mars. De zwaartekracht van de maan zorgt ervoor dat het lanceren van een voertuig extreem minder brandstof gebruikt om naar de rode planeet te gaan. Als alles succesvol is, wil NASA al in 2024 een bemande vlucht sturen voor een rondje om de maan met Artemis 2.

En het is volgens de organisatie de bedoeling dat we met Artemis 3 wederom mensen op ons prachtige grijze bubbel hebben lopen in 2025 of 2026. “Alles wat we doen op de maan, is gericht op het ontdekken van de ruimte”, aldus Cathy Koerner van NASA. “We gaan echt niet voor voetafdrukken en het plaatsen van een vlag.”

De droom van NASA: waarom de terugkeer naar de maan zo belangrijk is

Dus eerst een beetje boren, wat Helium-3 vinden en daarmee naar Mars: een uitstekend plan van China, oh en de Chinezen hebben waarschijnlijk een beter rantsoen.

Tot die tijd kan je nog altijd For All Man Kind kijken over dit soort rare ruimtefratsen op AppleTV+.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen