China zet volgende stap in verovering ruimte met grote lancering

Wetenschap Jeroen Kraak 16 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

China is hard bezig om een grootmacht in de ruimte te worden. Er komt een nieuwe grote lancering aan van het land.

China wil een eigen station in de ruimte bouwen als tegenhanger van het ISS. Het land is nu hard bezig om verschillende onderdelen in de ruimte te brengen. De eerder uit koers geraakte raket bracht het eerste onderdeel daarvoor de lucht in. Gelukkig stortte de raket in zee en niet op bewoond gebied.

China stuurt taikonauten de ruimte in

Dat eerste onderdeel voor het Chinese ruimtestation kwam overigens wel op de juiste plaats in de ruimte. Nu kunnen in dat onderdeel de eerst astronauten terecht. Dit keer doet China het op een wat andere manier dan de vorige keer. Dit keer zet het een bemande vlucht in. Het is voor het eerst sinds vijf jaar dat er weer Chinezen in de ruimte zijn.

In totaal gaan er drie astronauten mee op de vlucht, of zoals China ze noemt: taikonauten. Twee van de drie hebben al eens eerder een bemande ruimtevlucht gemaakt. De vorige bemande vlucht dateert van oktober 2016, toen een raket zich koppelde aan het vorige Chinese ruimtestation. Dit station is echter sinds juli 2019 niet meer actief.

Een nieuw ruimtestation

De core-module met de naam Tianhe is al sinds april in de ruimte. De bedoeling is dat er de aankomende achttien maanden nog twee modules worden aangekoppeld. Als het ruimtestation helemaal compleet is, is het de bedoeling dat China en haar partners daar wetenschappelijk onderzoek kunnen doen. Als het ruimtestation helemaal compleet is, heeft het ongeveer een kwart van de grote van het ISS.

In totaal heeft de Chinese equivalent van NASA verschillende doelen opgesteld voor de aankomende bemande missie. Het wil onder andere zien hoe de astronauten zich houden in een langdurige baan om de aarde, het wil materialen naar het ruimtestation brengen en onderhoud plegen.

De lancering

Aankomende donderdag gaat de Shenzhou-12 raket de ruimte in. Deze wordt gelanceerd vanaf de Gobi-woestijn in het noorden van China. De grote vraag is of China deze lancering live gaat uitzenden. Het land is minder open qua ruimtevluchten dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNET

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen