Chiptekort wordt alleen maar groter: sommige leveringen pas in 2024

Tech Wesley Akkerman 1 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is geen geheim dat de techwereld last heeft van een chiptekort. Aanvankelijk dachten analisten dat die tekorten tot medio 2022 aanhouden. Maar ondertussen lijkt het erop dat dit niet het geval wordt. Sommige bedrijven moeten hun productie opschorten en kunnen pas in 2023 of soms 2024 hun producten leveren.

Je hebt erover gelezen of je hebt er zelf mee te maken gehad: het wereldwijde chiptekort. Wellicht wacht je al weken op je nieuwe smartphone en anders baal je wel dat je geen PlayStation 5 kunt kopen. En wat te denken van nieuwe auto’s? Producten in allerlei categorieën laten reeds maanden op zich wachten. Het is crisis.

Chiptekort zorgt voor flinke vertragingen

De Wall Street Journal heeft een tastbaar voorbeeld van de situatie en haalt PowerX aan. Een bestelling die in mei geplaatst werd voor nieuwe chips, had in de zomer bezorgd moeten worden. Dat werd daarna de herfst en vervolgens de winter van dit jaar. Maar nu staat de te verwachte bezorgdatum al op ‘mei 2022’.

Chiptekort processor
Chips laten lang op zich wachten (Afbeelding: Pixabay)

Een ander bedrijf, Princeps Electronics, laat zelfs leveringsdata voor 2024 zien. Normaliter laten chips vaak negen tot twaalf weken op zich wachten. Dat aantal steeg al naar negentien weken in de zomer en 22 weken in oktober. En als je pech hebt dan val je in de categorie leveringen die 38 weken de tijd nodig heeft.

Weinig bedrijven hebben hier geen last van

Het ziet er niet naar uit dat er bedrijven zijn die echt de dans ontspringen. Natuurlijk zijn er fabrikanten die eigen processors maken, maar dan nog zijn ze afhankelijk van derde partijen die de fabricage voor hun rekening nemen. En anders zijn er wel andere onderdelen die veel langer op zich laten wachten.

De achterliggende reden is niet alleen de wereldwijde covid-19-pandemie. Er zijn daarnaast simpelweg minder materialen beschikbaar om mee te werken. Ook het feit dat verschepingen meer tijd en geld kosten vandaag de dag gooit roet in het eten. Dit is dus niet zomaar een probleem dat je even snel oplost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wall Street Journal

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen