Google Chrome Incognito Mode: niet zo anoniem als je zou denken

Google krijgt te maken met een class action-rechtszaak omtrent Google Chrome. Het bedrijf zou in de incognito modus ook gegevens verzamelen. En dat terwijl die omgeving nou net bedoeld is om je gegevens te beschermen, aangezien die nergens opgeslagen worden.

De aanklagers in de class-action-rechtszaak claimen dat Google nog steeds in staat is gegevens te verzamelen binnen de incognito modus. Misschien niet op de inmiddels bekende manieren, maar het gebeurt dus wel. Google heeft gevraagd of de rechter de zaak wil afsluiten, maar dat verzoek wordt niet ingewilligd.

Privé omgeving Google Chrome

De rechter, Lucy Koh, heeft geconcludeerd dat Google Chrome-gebruikers er niet van op de hoogte heeft gebracht dat er mogelijk nog steeds data verzameld kan worden wanneer de gebruiker zich in de privé omgeving bevindt. Een Google-vertegenwoordiger is het hier fel mee oneens.

Google
Het Google-logo. (Afbeelding: ANP / ALAIN JOCARD / AFP)

De vertegenwoordiger, Jose Castaneda, laat in een e-mail weten het sterk oneens te zijn met de uitspraak. Ook zal het bedrijf zich verdedigen tegen dergelijke claims. De incognito modus geeft je de optie het internet op te gaan, zonder dat je gegevens worden opgeslagen in je browser of het apparaat.

Er hangt wel een belangrijke kanttekening aan die bewering. Want het klopt dat er lokaal geen gegevens opgeslagen worden, maar websites en providers kijken nog wel mee. Dat zegt Google ook in deze zaak. Ook zie je die melding iedere keer wanneer je zo’n geheime tab opent binnen Google Chrome.

De rechtszaak

Afgelopen juni klaagden de Google-gebruikers het bedrijf aan. Google zou namelijk op een doordringende manier gegevens van gebruikers verzamelen, ook wanneer er waarborgen ingesteld waren. Zoals dus de incognito modus. Google verwijst hiervoor naar het privacybeleid waar die gebruikers mee akkoord gegaan zijn.

Android-gebruikers hebben een toffe Google Chrome-feature gekregen

In de documenten die Google ingediend heeft bij de rechtbank benadrukt het bedrijf nog eens dat de activiteiten binnen de incognito modus nog steeds door derden in te zien zijn. Naast websites en je providers, zijn dit ook third-party analytics en advertentiediensten die actief zijn op die websites. Houd daar dus rekening mee. Ook in incognito modus ben je niet volledig anoniem.

Phone Arena

Reageer op artikel:
Google Chrome Incognito Mode: niet zo anoniem als je zou denken
Sluiten