Cowboy 4 elektrische fiets: VanMoof-concurrent maakt indruk

Elektrische fietsen Jelle van Es 23 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Op het gebied van de elektrische fiets heb je vandaag de dag heel wat modellen die gelden als een echte stadsfiets. VanMoof is daar een goed voorbeeld van, maar het Belgische Cowboy is ook een merk dat vooral voor de stad modellen uitbrengt. De Cowboy 4 is daarbij het meest recente model

Ik het eerste opzicht lijkt de Cowboy 4 erg op zijn voorganger. Het is dan ook niet echt een model dat geldt als een vervanger. Het is meer een elektrische fiets voor hen die voor het eerst overstappen en vooral een fiets in de stad willen gebruiken. Op dat gebied is hij van vele gemakken voorzien en is het een dikke aanrader. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

Cowvoy 4 elektrische fiets review

Mooi model

De Cowboy 4 lijkt dus op zijn voorganger. Dat was al op zich een mooie elektrische fiets voor in de stad, waardoor het logisch is dat ik dat nu weer zeg. Het is een mooi robuust geheel, waarbij de lichten mooi in het frame zijn verwerkt. Ook ben ik fan van hoe de batterij aan de achterkant zit. In tegenstelling tot een fiets als VanMoof is het bij dit model wel mogelijk om de batterij eruit te halen en die dus binnen op te laden, terwijl je de fiets buiten laat staan. Dat is een stukje gemak dat ik erg kan waarderen. Verder is hij voorzien van een mooie drivebelt, wat hem een moderne look geeft en er bovendien voor zorgt dat hij makkelijk te onderhouden is.

Hij mag er zijn (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Je smartphone als onderdeel van de fiets

De Cowboy 4 is voor een groot gedeelte afhankelijk van je smartphone. Die gebruik je bijvoorbeeld om hem te unlocken. Op de fiets zelf zie je eigenlijk alleen maar een paar ledlampjes, die aangeeft hoeveel vermogen de batterij nog heeft. De exacte informatie vind je in de app. Gelukkig zit er nu op de elektrische fiets standaard een Quad Lock. Door een speciaal hoesje voor je smartphone te halen, lock je deze op de fiets en zit hij ook echt goed vast. Vanaf dat moment gebruik je dus de app om bijvoorbeeld te navigeren of bij te houden hoe hard je fietst en hoeveel batterij je nog hebt.

Cowboy 4 elektrische fiets
De handige Quad Lock (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

App is heel fijn

En de app die je krijgt bij de Cowboy 4 elektrische fiets is echt top. Het grootste voordeel dat hij biedt, is duidelijkheid over de batterij wanneer je van punt A naar B gaat. Door de navigatie te gebruiken en een locatie aan te geven waar je heen wil, krijg je gelijk een schattig van hoeveel percentage van de batterij dat kost. Zodoende krijg je een goed idee van of je dat redt of niet. Ook geeft hij je dan een route die het beste is om te rijden wanneer je schone lucht wil inademen. Hij verkiest dan parken over een route langs drukke wegen. Dat fietst sowieso een stuk fijner. Verder houdt hij diverse statistieken bij, zoals verbrande calorieën of afgelegde afstanden.

elektrische fiets, Cowboy
Altijd een goed overzicht (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Fietst goed

Goed, de Cowboy 4 is een elektrische fiets die er dus mooi uitziet en voorzien is van een handige app. Maar hoe fietst hij dan? Nou, eigenlijk heel erg goed. Het is een model dat razendsnel optrekt, ondanks dat de achterwiel motor slechts over 45 Nm beschikt. Bij stoplichten schoot ik redelijk snel weg. Waarschijnlijk helpt het gewicht daarbij, want met net iets minder dan 19 kilo is hij redelijk licht. Ook is het fijn dat hij je niet heel erg afremt wanneer je meer dan 25 kilometer per uur fietst. Wie een beetje doortrapt, haalt zo de 28 kilometer per uur. Ideaal dus als je iemand in wil halen.

Lekker stukje fietsen (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Mooi bereik

Het grote voordeel van de app die bij de Cowboy 4 zit, is dat je altijd een goed idee hebt van hoe je batterij ervoor staat. Daardoor heb je dus geen stress of je het wel redt of niet. Buiten dat heeft hij gewoon een net bereik. Op een volle batterij zou je zo’n 70 kilometer kunnen fietsen. Dat is meer dan genoeg wanneer je hem echt als een stadsfiets gebruikt, maar geeft je ook de mogelijkheid om hem zo nu en dan voor een ritje in de buurt te gebruiken.

Cowboy 4 elektrische fiets
Voorbeeld van een ritje (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De Cowboy 4 elektrische fiets is nu beschikbaar en heeft een vanaf prijs van 2790 euro. Wil je meer lezen over e-bikes? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

QWIC Atlas Vario is een enorm dikke elektrische fiets

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen