Criminaliteit op de maan: wie heeft het recht om je te straffen?

Wetenschap Sam Dille 15 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Dankzij NASA’s Artemisprogramma zal de mensheid tegen 2025 eindelijk terugkeren naar de maan. Om hier zo goed mogelijk op voorbereid te zijn, zeggen Canadese functionarissen dat ze bereid zijn om alle maanschandalen te voorkomen. Maar wie heeft eigenlijk het recht om criminaliteit op de maan de bestraffen?

Canada heeft donderdag een wijziging van haar wetboek van strafrecht voorgesteld, die de vervolging voor criminaliteit in de ruimte mogelijk zou maken. Criminele astronauten kunnen bestraft worden tijdens drie verschillende scenario’s: tijdens het reizen naar de maan, vanaf de maan en wanneer ze op de maan zelf een misdaad plegen.

Canada bestrijdt maan-criminaliteit met een nieuwe wet

De wetswijziging is vastgelegd in een nieuwe voorgestelde code en die luidt als volgt: “Een Canadees bemanningslid dat tijdens een ruimtevlucht een crimineel feit buiten Canada pleegt die, indien gepleegd in Canada, een strafbaar feit zou vormen, wordt geacht die handeling of nalatigheid in Canada te hebben gepleegd.” Met andere woorden: als een Canadese astronaut een misdaad pleegt in de ruimte, wordt hij op dezelfde manier vervolgd als een misdadiger op aarde. De nieuwe regel is van toepassing op elke vorm van criminaliteit.

Criminaliteit op de maan?
Mag dat wel? (Afbeelding: Unsplash)

Het Canadese wetboek van strafrecht bevat al misdaden gepleegd door astronauten aan boord van een ruimteschip. Het bijzondere is dat de nieuwe code specifiek gericht is op criminaliteit op de maan. Het kan iets te maken hebben met het feit dat Artemis II een Canadese astronaut aan boord zal hebben. Hier is alleen geen officieel statement over uitgebracht.

Een stap verder

Deze nieuwe buitenaardse wetgeving gaat een stap verder dan de veel lossere ruimtewet die door de Verenigde Naties is samengesteld en die sinds 1967 niet meer is bijgewerkt. Die wet werd opgesteld vanwege de ruimtewedloop tussen Rusland en de VS decennia geleden. Criminaliteit op de maan laat de VN min of meer over aan de discretie. Per geval is er dus een passende straf. Dit is meestal de taak van het land waar de schuldige astronaut vandaan komt.

Vier heerlijke gerechten die ze in het internationale ruimtestation ISS niet eten

Maanverkenners uit Canada kunnen zich dus maar beter op hun best gedragen. Niet rondhangen in de buurt van een koele krater of maanrotsen en zeker niet stelen van buitenaardse wezens. Je bent niet langer meer onschendbaar op de maan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen