Vier heerlijke gerechten die ze in het internationale ruimtestation ISS niet eten

Wetenschap Sam Dille 3 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Tot de dag van vandaag is er nog nooit een astronaut overleden aan een voedselvergiftiging. Dit is niet gek, want het International Space Station (ISS) heeft heel wat strenge regels op het gebied van eten en drinken. Veel gerechten zijn daarom verboden terrein.

Om het risico op ziekte zo klein mogelijk te maken, moeten alle voedingsmiddelen die naar het ISS gaan grondig gecontroleerd worden. Als een voedingsmiddel de test niet doorstaat, moeten de producten meteen uit de running worden genomen. Een succesvol gerecht moet van NASA zowel veilig zijn om te eten, als genoeg vullen.

Dit voedsel mag je niet eten in het ISS

Op het internet zie je regelmatig astronauten voorbijkomen die alleen maar ingeblikt of ingevroren voedsel eten. Het dieet van een astronaut is echter een stuk minder streng. Een astronaut in het ISS heeft keuze uit zo’n 200 maaltijden. Toch zijn er ook veel gerechten die de dampkring niet mogen verlaten. Deze vier zorgen voor de grootste problemen.

1. Koekjes

Kun je niet zonder koekjes? Dan zal je een ruimtereis helaas uit je hoofd moeten halen. Dit komt doordat koekjes veel kruimelen. Zodra je op het ruimtestation bent, vormen kruimels een groot gevaar.

Tortilla in de ruimte
Een zwevende tortilla. (Afbeelding: NASA Johnson Space Center)

Kruimels worden door NASA aangeduid als Foreign Object Debris (FOD). De minuscule deeltjes kunnen verstrikt raken in de missie- of ruimteapparatuur, wat kan leiden tot kortsluiting. Ook kun je de kruimels per ongeluk inademen, of komen ze in je ogen komen. Gelukkig zijn er alternatieven gevonden. Astronauten van het ISS eten als vervanger meestal tortilla’s. Die vallen een stuk minder makkelijk uit elkaar en de kruimels die wél ontstaan zijn minder schadelijk.

2. Peper en zout

In het ISS kun je jouw maaltijd geen extra smaak geven. Als je namelijk zout of peper in de ruimte aanbrengt, zweven ze alle kanten op. Dit veroorzaakt dezelfde problemen als vliegende kruimels, maar dan erger. Je kunt je vast voorstellen hoe het voelt om korrels peper in je oog te hebben. Om meer smaak aan voedsel te geven gebruiken astronauten daarom vloeibare kruiden. Vloeibare stoffen zijn zwaarder, waardoor ze minder makkelijk op onvoorspelbare plekken terechtkomen.

3. Cola is verboden in het ISS

Dranken met veel koolzuur, zoals cola of sinas, zijn waarschijnlijk de gevaarlijkste voedselbronnen in de ruimte. De belangrijkste reden hiervoor is dat wetenschappers de gevolgen van het drinken van frisdrank in de ruimte nog steeds niet volledig begrijpen.

Cola
Doet dit maar niet in de ruimte! (Afbeelding: Unsplash)

Cola bevat per definitie opgeloste koolstofdioxide. Om van deze stof af te komen laten mensen meestal het gas vrij door te boeren. In de ruimte is er echter te weinig zwaartekracht om dit uit te voeren. Hierdoor blijft de koolstofdioxide vastzitten in het lichaam. Ernstige gezondheidsklachten zijn het gevolg. Wat deze kwalen precies zijn heeft het ISS nooit onderzocht, vanwege de angst om bemanningsleden te verminken.

4. Bier

In de ruimte kun je geen feestje bouwen met bier. Alcoholische dranken zijn namelijk niet alleen verboden om de astronauten gefocust te houden, ze beschadigen ook het algemene milieu van de ruimte. Een belangrijke regel van het ISS is dat de missies het milieu niet vervuilen.

Astronauten met wodka
Stiekem wodka meegesmokkeld. (Afbeelding: NASA/Smithsonian)

Alcohol voldoet niet aan deze norm. De stof ethanol is de grote boosdoener. Ethanol kan in de ruimte een extreem vervuilende vorm aannemen. Als astronauten alcohol drinken ademen en plassen ze ethanol uit. Dit brengt het ecosysteem van de ruimte in groot gevaar. Hoewel veel astronauten wel even zonder alcohol kunnen, nemen sommige stiekem hun eigen flesjes bier mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen