Daredevil tot Batman: deze acteurs stapten over van Marvel naar DC

Films & Series Lucas van de Wetering 20 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

De rivaliteit tussen DC en Marvel is en blijft nog altijd even groot. Toch zijn er een paar acteurs die zijn overgestapt van Marvel naar DC.

DC en Marvel zijn misschien wel de twee grootste superhelden-franchises die er bestaan. Waar ze eerst begonnen als stripboek-bedrijven, zijn ze steeds meer gaan focussen op films en series.

Doordat deze twee franchises allebei zo groot zijn, is er ook al jarenlang een gigantische rivaliteit gaande. Ook acteurs krijgen hier veel mee te maken, want een overstap maken tussen Marvel en DC is door deze rivaliteit een lastige stap. Toch zijn er wel meerdere acteurs die zijn overgestapt van Marvel naar DC.

Overstap van Marvel naar DC

Maar welke grote namen hebben dit gedaan? Wij nemen ze met je door.

Ben Affleck

Al is Ben Affleck in de superhelden-wereld vooral door zijn rol in DC, hij begon echter bij Marvel. Hij speelde in 2003 de rol van de superheld Daredevil, in de gelijknamige film. Maar deze film werd niet bepaald goed ontvangen. Zo heeft het een Rotten Tomatoes-score van 43%.

Maar uiteindelijk koos Affleck er toch voor om weer in de rol van een superheld te stappen in 2016. Hij speelde hier de rol van Batman in Batman vs. Superman. Maar ook deze film was een flop, en het werd niet beter met de 2017 Justice League. Over het algemeen in Ben Affleck zijn rol als Batman niet goed ontvangen door fans.

Daredevil tot Batman: deze acteurs stapten over van Marvel naar DC
(Afbeelding: 20th Century Fox / Warner Bros. Pictures))

Halle Berry

Halle Berry is misschien wel een van de grootste superhelden-actrices van de begin 2000’s. Ze speelde in 2000 in haar eerste superheldenrol. Ze nam hier de rol van Storm op zich in meerdere X-Men-films. Met deze Marvel-rol heeft ze het karakter van Storm veel groter gemaakt dan het al was, en het karakter werd ook door veel geliefd.

Maar in 2004 koos ze ervoor op een rol als een DC-schurk te spelen. Ze speelde hier de rol van Catwoman in de gelijknamige film. Maar dit was niet de beste beslissing, Catwoman is namelijk de slechtst beoordeelde DC-film ooit gemaakt, met een score van 8% op Rotten Tomatoes. Halle Berry was beter bij Marvel.

Daredevil tot Batman: deze acteurs stapten over van Marvel naar DC
(Afbeelding: 20th Century Fox / Warner Bros. Pictures)

Idris Elba

Idris Elba stapte voor het eerst in de rol van een superhelden-karakter voor de Marvel-film Thor in 2011. Hij heeft daarna nog in een paar MCU-films gespeeld, als het karakter Heimdall. Het was niet per se een heel groot karakter, maar wel een zeer geliefd karakter. Zijn Marvel-tijd kwam aan zijn eind toen Heimdall overleed in Avengers: Infinity War.

Maar het duurde niet lang voordat hij weer in een superheldenfilm zou spelen. Drie jaar later, in 2021, speelde hij de rol van Bloodsport in de DC-film The Suicide Squad. Deze film was de succesvolle versie van de 2016 Suicide Squad-versie. Idris Elba heeft een redelijk succesvolle superhelden-carrière gehad.

Daredevil tot Batman: deze acteurs stapten over van Marvel naar DC
(Afbeelding: Marvel Studios / Warner Bros. Pictures)

Willem Dafoe

Willem Dafoe heeft misschien wel een van de meest iconische superschurken ooit gespeeld, en zijn rol als deze schurk was net zo iconisch. Hij speelde namelijk de rol van Green Goblin in de 2002-versie van Spider-Man in Marvel. En recent heeft hij deze rol weer opgepakt in de hit-film Spider-Man: No Way Home.

Maar in DC was Willem Dafoe iets minder groot en succesvol. Hij speelde de rol van Vulko in Aquaman uit 2018. Dit was zeker geen slechte film, maar wel vergeleken met de rol die hij mocht spelen in Marvel. Zijn Green Goblin-rol was natuurlijk ook moeilijk te overtreffen.

Daredevil tot Batman: deze acteurs stapten over van Marvel naar DC
(Afbeelding: Sony Pictures / Warner Bros. Pictures)

Sean Gunn

Sean Gunn is een gevalletje apart op deze lijst. De acteur heeft namelijk in meerdere superhelden-films gespeeld die allemaal geproduceerd zijn door Sean zijn broer James Gunn. De eerste keer was bij de 2014-film Guardians of the Galaxy. Hij speelde hier de rol van Kraglin, een rol die hij hierna nog jaren heeft gespeeld. Maar Sean Gunn was ook de motion-capture voor Rocket Raccoon, de stem van dit karakter was Bradley Cooper.

Sean Gunn speelde in een DC-film toen James The Suicide Squad-film maakte in 2021. Hij speelde hier twee verschillende rollen, maar van één zal je hem waarschijnlijk maar herkennen. Hij speelde het kleine karakter Calender Man, maar ook het rare beest genaamd Weasel. Ook voor dit karakter had zijn broer hem dus weer in motion capture. Broers blijven broers. Over het algemeen is elke superhelden-rol van Sean Gunn goed ontvangen.

Daredevil tot Batman: deze acteurs stapten over van Marvel naar DC
(Afbeelding: Disney / Warner Bros. Pictures)

Het overstappen van Marvel naar DC is wellicht nog wel gevaarlijker dan andersom, maar het kan soms ook goed uitpakken. Toch heeft Halle Berry ook goed de gevaren laten zien van deze overstap, 8% ouch.

Green Lantern tot Deadpool: deze acteurs stapten over van DC naar Marvel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen