De Apple TV met Wii-controller uit 1989

Apple Koen van Tongeren 11 aug 2012
Leestijd: 1 minuut

Andy Hertzfeld was één van de eerste programmeurs bij Apple en mede-verantwoordelijk voor de Macintosh. Hij verliet het bedrijf kort nadat de eerste Mac uitkwam en stortte zich op verschillende tech-projecten. Tegenwoordig werkt hij als visionair voor Google+ maar in 1989 was hij verantwoordelijk voor Frox, een verre voorganger van de Apple TV die bediend werd met een ‘toverstokje’ dat veel weg had van een Wii controller.

In een opgedoken filmpje demonstreert Hertzfeld een prototype van zijn Frox systeem. Je kon er muziek mee luisteren en video’s mee bekijken. De interface bestond uit skeuomorphistische elementjes die je kon bedienen met een cursor in de vorm van een handje. Deze stuurde je over het scherm door bewegingen te maken met een afstandsbediening. Nintendo zou deze bedieningswijze 15 jaar later toepassen de Wii spelcomputer.

Om trouw te blijven aan zijn programmeur-roots bedacht Hertzfeld een systeem van meer dan duizend elementen en scripts waarmee je de Frox helemaal kon aanpassen naar eigen wens.

De Frox was zijn tijd ver vooruit. Toch zou het media center avant la lettre nooit verder komen dan een duur prototype dat veel te aanpasbaar was voor de gemiddelde couch potato.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen