Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Culture 24 mrt 2021

Nederlandse film De Oost over Indonesië komt naar Amazon Prime Video

De Oost is een van de grote films die dit jaar uitkomt. Deze komt tegelijkertijd met de bioscooprelease ook op Amazon Prime Video.

Een goede film over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog ontbreekt na al die jaren nog steeds in de Nederlandse filmgeschiedenis. Daar komt nu hopelijk een einde aan met de film De Oost. Het mooie is dat je de film ook gewoon thuis op de bank kunt kijken. Tegelijkertijd met de bioscooprelease komt de film ook uit op streamingdienst Amazon Prime Video.

De Oost op Amazon Prime Video

De Oost speelt zich af in 1946. De jonge Nederlandse soldaat Johan wordt samen met honderdduizenden anderen uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Johan raakt in de ban van zijn legerkapitein Westerling, die de bijnaam De Turk heeft.

Wanneer de oorlog escaleert, slaat De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neer. De lijn tussen goed en tussen kwaad wordt voor Johan steeds vager.

De Oost wordt geregisseerd door Jim Taihuttu die eerder verantwoordelijk was voor de titels Wolf en Rabay. De hoofdrollen zijn voor twee acteurs die zich internationaal al bewezen hebben. Het gaat hierbij om Marwan Kenzari die we kennen uit Aladdin en Martijn Lakemeier die al was te zien in Oorlogswinter.

Een onbelicht onderwerp

Taihuttu vertelt het volgende over zijn idee voor De Oost: “Tijdens mijn onderzoek naar de geschiedenis van mijn voorouders van de Molukse eilanden, stuitte ik op een hele oorlog waar ik op school nooit iets over had gehoord en waar in Nederland ook geen films over bestonden. Naarmate ik er meer over begon te lezen en meer ooggetuigen sprak, werd de wens om als filmmaker iets met dit onderwerp te doen steeds sterker.”

De Oost is vanaf 13 mei te zien op Amazon Prime Video. De streamingdienst kost 2,99 per maand. Meer informatie over de dienst vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse film De Oost over Indonesië komt naar Amazon Prime Video
Sluiten