Waarom de VOC evenveel waard was als de twintig grootste bedrijven van nu bij elkaar

Tech Zuhre Orhon 12 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Tech-giganten zoals Apple, Google en Microsoft behoren tegenwoordig tot de grootste bedrijven ter wereld. Bijna iedereen heeft zeker één product van deze merken thuisliggen. Je zou denken dat één van deze bedrijven de meest waardevolle aller tijden is. Herinner je je de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) nog? Die was en is nog steeds het meest waardevolle bedrijf ooit. Waarom? Dat leggen we je uit!

#1 ‘s Werelds eerste effectenbeurs

De VOC is ooit begonnen als een nederig handelsbedrijf in kruiden. Dit bedrijf is in een mum van tijd uitgegroeid tot de eerste multinational ter wereld. Bovendien was de VOC het eerste bedrijf waar publiekelijk handel werd gedreven op ‘s werelds eerste effectenbeurs.

#2 De halve wereldhandel

De VOC had op een gegeven moment de halve wereldhandel in handen. Op diens hoogtepunt controleerden de Nederlandse entrepreneurs de handel in zeker tien Aziatische landen!

#3 De VOC is de grootste werkgever ooit

In de tijd dat de VOC de wereldhandel beheerste bracht de handel rond de één miljoen banen tot stand. Laten we de rest van Europa als vergelijking nemen. In totaal kon heel Europa rond de 882.000 banen creëren, terwijl de Compagnie alleen al op één miljoen zat. Eén bedrijf dat meer banen bewerkstelligt dan het gehele Europese continent bij elkaar doet, wauw!

#4 Dividend tot 63 procent

Net als de meeste moderne bedrijven deelde de VOC ook een jaarlijkse winst uit onder haar aandeelhouders. Wat wel anders liep bij de Compagnie was dat haar dividend varieerde tussen de 12- en 63 procent. De winstmarge van Microsoft ligt onder de drie procent…

#5 Monopolie den top

Goede oude tijd zou je zeggen, want de VOC was de meester in monopolie. De VOC kreeg namelijk twintig jaar monopolierecht door de overheid om op ontdekte grondgebieden handel te drijven. Wanneer dit recht was verlopen, kocht de VOC de rechten weer op met een bak geld.

#6 Geen overheidsorgaan

De Republiek nam geen deel aan de VOC en had dus slechts lichte controle op wat het deed. De grootste aandeelhouders waren de aristocraten of rijke handelaren.

#7 Een netwerk van handelaren

De VOC was geen bedrijf van één groep mensen, maar de eerste naamloze vennootschap. Een groepje kruidenhandelaren besloten op den duur samen te werken. In plaats van te concurreren werkten ze samen om de prijsdaling tegen te gaan. De winst die ze behaalden konden ze lekker splitsen. Knap dat ze dit bijna twee honderd jaar hebben volgehouden!

#8 Een eigen vloot met 10.000 soldaten

Tegenwoordig is het ondenkbaar dat een bedrijf eigen soldaten heeft, maar de VOC kon er wat van. De Compagnie had veertig schepen en tienduizend soldaten die klaarstonden om het gevecht aan te gaan. Ze waren bedoeld ter bescherming van de goederen, waar veel landen een oogje op hadden.

#9 Tulpenmanie

Mensen kunnen raar doen. Zo ook toen ze tulpenbollen verkochten die belachelijk duur waren. Het was zelfs zo erg dat de tulpenbollen voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman werden verkocht. Deze bollen werden uit het Ottomaanse Rijk gebracht en verkregen al gauw een statussymbool. Daarom staat vandaag de dag Nederland meer bekend om haar tulpen dan het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Bizar!

#10 Topper van alle tijden

Je zou denken dat Apple het meest waardevolle merk zou zijn met een geschatte waarde van 129 miljard euro. Dat is zeker niet niets, maar de Compagnie weet zelfs deze tech-gigant te overtreffen. De VOC had namelijk een geschatte waarde van 6,75 biljoen euro. Dit is werkelijk insane!

Aan alles komt ooit een einde en zo ook aan de VOC. Deze Nederlandse vennootschap werd net voor diens tweehonderdste verjaardag opgeheven. Oude bedrijven maken de weg vrij voor nieuwe en de cirkel is rond. Hoe het zal lopen met de huidige bedrijven zal de tijd ons leren. Tot dan blijven wij in ieder geval fijn genieten van onze gadgets! Check hier ook hoe Apple het heeft gedaan na het overlijden van Steve Job.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen