Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Tablets, Laptops & Computers 14 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

CES2021: Zo ziet Dell de toekomst van (thuis)werken

Door de coronacrisis heeft het (thuis)werken een geheel nieuwe dimensie gekregen. Dell blikt vooruit op de toekomst en werkt aan bijzondere oplossingen.

We werken allemaal nu gedwongen thuis vanwege het coronavirus. Hierbij is het contact met collega’s anders en vraagt samenwerken ook voor nieuwe oplossingen. Die zijn er natuurlijk wel, maar soms lopen we nog wel tegen problemen aan. In de toekomst lijkt thuiswerken een vast onderdeel van de maatschappij te worden. Computerfabrikant Dell werkt nu aan de oplossingen waar zowel het werk op kantoor als in huis er anders uit komt te zien.

Zo gaat het werken op kantoor eruitzien volgens Dell

De indeling van het kantoor verandert in de toekomst volgens Dell. De vaste werkplaats gaat volgens de computermaker veranderen. Er moet ruimte gemaakt worden voor bijvoorbeeld labs en plaatsen waar je samen met collega’s kunnen werken. Omdat het allemaal flexplaatsen zijn, moeten werknemers hun weg weten te vinden. Het managen van de flow van mensen en de faciliteiten moet dan ook beter gaan. Daarvoor is intelligentie in het kantoor nodig en apparaten die de door middel van geluid kunnen meten waar het bijvoorbeeld druk is.

Er moet dus een slimme infrastructuur op kantoor worden neergezet. Dat is al op een heel simpele manier mogelijk door bijvoorbeeld wireless dock. Mensen kunnen via een app van tevoren een plek boeken en met hun persoonlijke dock aan de slag. Het systeem kan bijhouden dat meerdere teamleden een plaat boeken en er daarmee ervoor zorgen dat ze bij elkaar zitten. Door middel van mobiele telefoons met AR wordt de weg gewezen naar die flexplaats. Zo maak je ook een flow zodat mensen elkaar minder tegenkomen onderweg. Dat is bijvoorbeeld ook handig als er in de toekomst weer een pandemie komt, waardoor je altijd afstand kunt houden.

Je eigen werkplek

Als je de weg gevonden hebt, kom je op je werkplek aan. Deze kan zichzelf activeren en door middel van een camera. Daarmee kan het volgens Dell zien wie er aan het bureau gaat plaatsnemen. Uit een draadloze verbinding met de laptop kan het profiel van de werknemer worden uitgelezen. Daarmee kan het andere zaken aansturen zoals de hoogte van het bureau, de lichtsterkte, een Spotify playlist laden en de instellingen van muis en toetsenbord veranderen. Daarmee kan een desk die voor algemeen gebruik is toch persoonlijk worden en maakt het niet meer uit waar je zit.

Ook de desk zelf heeft nog veel mogelijkheden. Zo is het in de toekomst mogelijk om bijvoorbeeld je laptop of telefoon draadloos op te laden.

Dell toekomst.
Moeiteloos schakelen van scherm naar tablet. (Afbeelding: Dell)

Thuiswerken wordt makkelijker volgens Dell

Maar de toekomst van het werk bevindt zich niet alleen in het kantoor, ook gaan we meer thuiswerken. Daarvoor moeten natuurlijk net zoals in het kantoor goede oplossingen komen. Daarbij kijkt Dell vooral naar schermen. Zo kan een nieuwe laptop een opvouwbaar scherm hebben, waardoor het totale oppervlak twee keer zo groot wordt.

Ook kijkt Dell naar devices die al aanwezig zijn in huis zoals een tv. Daar kan jouw informatie voor werk dan naartoe worden gebracht. Ook moet het makkelijker worden om beelden op de computer bijvoorbeeld naar een tablet te brengen, zodat je op de computer een document selecteert en die dan makkelijker kunt gaan lezen op een stoel of bank. Ook kun je een tablet makkelijk op tafel leggen, om daarop verder te werken tijdens bijvoorbeeld een Zoom call.

Het is dus makkelijk voor het delen van informatie op papier, zoals bijvoorbeeld een whiteboard. De computer moet gaan herkennen wat je schrijft of tekent en daarmee moet informatie die je eerder hebt gemaakt of gezien gekoppeld kunnen worden. Het wordt daarbij volgens Dell ook makkelijker om samen te werken met anderen.

Duurzaamheid voorop

Een belangrijk ander punt dat Dell wil aanstippen is de duurzaamheid van een product. Voor bepaalde onderdelen van computers is veel energie nodig om ze te maken. Door ze makkelijker te kunnen vervangen en te hergebruiken, moeten computers langer meegaan.

Dell wil haar computers zo ontwikkelen dat de SSD en het moederboord makkelijk uit een computer zijn te halen. Hierdoor kun je makkelijker upgraden als je bijvoorbeeld een nieuwere processor nodig hebt. Ook gaat het actief oudere onderdelen inzamelen zodat deze kunnen worden gerefurbished of als grondstof worden gebruikt voor nieuwe onderdelen.

Ook gaat de computer bijhouden hoevaak je ‘m gebruikt. Als je een device in het eerste jaar veel gebruikt en in het tweede jaar minder kan het systeem je vragen of je het weer wil terugverkopen. Zo staat iets niet stof te happen in de kast en krijg jij er een goede prijs voor, terwijl Dell de onderdelen kan hergebruiken en zo dus milieuvriendelijker kan produceren.

Natuurlijk is dit allemaal toekomstmuziek van Dell en zijn het vooral nog veel concepten en prototypes. Toch is het interessant om te zien hoe een computerfabrikant als Dell naar de toekomst kijkt. Wellicht zie je een aantal van deze dingen over een paar jaar terug in jouw computer en vind je het dan de normaalste zaak van de wereld.

Wil je meer lezen over CES2021? Bezoek dan onze overzichtspagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!