Ja, dit personage uit Disney+-serie Shogun heeft daadwerkelijk bestaan

Films & Series Lucas van de Wetering 27 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

De nieuwe Disney+-serie Shogun is grotendeels fictie, maar het is gebaseerd op het echte leven. Zo heeft dit Shogun-personage echt bestaan.

Shogun is de nieuwe historische dramaserie op Disney+, met een 100% beoordeling op Rotten Tomatoes. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van James Clavell uit 1975. Shogun is al eerder verfilmd in een televisieminiserie uit 1980.

Shogun is een fictionele versie van echte gebeurtenissen in de geschiedenis. Sommige delen van de serie zijn bedacht om indruk te maken, terwijl andere delen echte gebeurtenissen uit het verleden zijn.

Disney+ serie Shogun in het kort

De serie volgt de ontmoeting van twee totaal verschillende mannen en een mysterieuze vrouwelijke samoerai. Samen gaan de drie de strijd aan met hun tegenstanders, met slechts één doel voor ogen: de machtsbalans veranderen.

De drie hoofdpersonages zijn John Blackthorne, Lord Toranaga en Lady Mariko. Blackthorne is een Engelse zeeman die strandt in Japan, waar hij de machtige Daimyo Toranaga en de vrouwelijke samoerai Mariko ontmoet.

De real-life counterparts uit Shogun (Disney+)

Alle drie de hoofdpersonages zijn los gebaseerd op echte personen uit de geschiedenis.

Blackthorne is William Adams

De Engelse zeeman, Blackthorne, is navigator William Adams. Beiden strandden ze in Japan met een schip. Het verschil is echter dat Blackthorne een zeeman was, terwijl Adams slechts als bemanningslid meereisde op een handelsschip genaamd ‘De Liefde’. Inderdaad, het was een Nederlands schip.

Adams wordt al snel een belangrijke adviseur van de Daimyo Tokugawa Ieyasu (Toranaga in Shogun). Adams superviseerde de bouw van het eerste Westerse schip in Japan. Wanneer Adams na verloop van tijd toestemming krijgt om terug te keren naar Engeland, wijst hij dit af. Adams wordt in Japan een Westerse samoerai.

Grote delen van Adams’ verhaal komen ook voor in Shogun, waar Blackthorne ook in Japan blijft wonen en een Westerse samoerai wordt. Wel is Blackthorne’s verhaal iets meer gedramatiseerd dan in de geschiedenis. Zo wordt Blackthorne meer voorgesteld als een samoerai dan als een adviseur.

Shogun: bloedstollende serie Disney+ scoort 100% op Rotten Tomatoes
(Afbeelding: Disney)

Tokugawa Ieyasu

Lord Toranaga in Shogun is gebaseerd op de daimyo genaamd Tokugawa Ieyasu. Net als Toranaga in de serie is Ieyasu de eerste Shogun van het Tokugawa-shogunaat van Japan. Dit shogunaat regeerde van 1603 tot en met de Meiji-restauratie in 1868.

Ieyasu was een van de grote verzoeners binnen Japan, samen met Oda Nobunaga en Toyotomi Hideyoshi. Hij werd ooit gevangengenomen onder daimyo Yoshimoto op verzoek van Ieyasu’s vader. Na de dood van zijn vader werd Ieyasu zelf daimyo en generaal van de Oda-clan.

Hosokawa Garasha

Lady Mariko is gebaseerd op de vrouwelijke samoerai genaamd Hosokawa Garasha. Garasha was een lid van de aristocratische Akechi-familie uit de Sengoku-periode. Ze was ook meteen de laatste overlevende van de Akechi-clan, die schuldig was aan de executie van Oda Nobunaga, de eerste verzoener van Japan.

Garasha was lange tijd een politiek slachtoffer van het westerse leger in Japan. Ook was ze bekeerd tot het katholieke geloof, wat uiteindelijk leidde tot haar zelfmoord. Haar katholieke bekering ging in tegen de code van de samoerai, wat dan ook de reden was voor haar zelfmoord.

Lady Mariko heeft een andere dood in het boek Shogun. Daar bekeert ze zich ook tot het katholieke geloof en probeert ze zelfmoord te plegen. Maar Mariko wordt tegengehouden en gedwongen om te trouwen met Toda Buntora. Later ontwikkelt ze een romantische relatie met Blackthorne. Mariko komt om het leven tijdens de aanval op Osaka door ninja’s. Een heel ander verloop dus.

Ondanks dat de personages grotendeels gebaseerd zijn op echte historische figuren, is het duidelijk dat ze zich in een boek en serie bevinden. Alle verhalen worden nog eens extra gedramatiseerd. Maar die dramatiek draagt wel bij aan een prachtige serie met een 100% score op Rotten Tomatoes.

@wantnl

iPhone 15 is stiekem een krachtige powerbank ⚡️#iphonetipsandtricks #iphone #iphonetips #apple #appletips #applehacks #iphone15 #iphone15plus #iphone15pro #iphone15promax #ios #smartphone #techtips #technieuws

♬ Stay The Night (NCS) – Oski

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen