Opmerkelijke obsessie CIA richt zich op de reïncarnatie van de dodo

Wetenschap Dennis Mons 3 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je een lijst zou moeten maken van dieren waarvan je wil dat ze niet uitgestorven zijn, staat de dodo dan hoog op je lijstje? Bij de CIA blijkbaar wel, want die financieren een project die de vogel dankzij de wetenschap terug moet halen.

Het heeft namelijk geld gestoken in een bedrijf dat zich specialiseert in deze technologie. Naast de dodo wil het ook andere diersoorten weer tot leven wekken. Wat kunnen we toch genieten van de vele aspecten van de wetenschap.

Wat moet de CIA in vredesnaam met een dodo?

Voor degenen die niet weten wat een dodo was: het was een flinke vogel die niet kan vliegen. Het gevederde (waarvan gezegd wordt dat het heel dom was, maar daar is geen bewijs voor) stierf in de 17e eeuw uit.

En natuurlijk mogen we ons hier weer eens op de borst kloppen: dat was grotendeels de schuld van Nederlanders. Zij lieten roofdieren los op het eiland van Mauritius waar de vogels zich onmogelijk konden verstoppen. Het hielp ook niet dat ze bijna een meter hoog waren en 22 kilo wogen.

dodo, wetenschap, Nederland
Nederlanders die jagen op dodo’s door Walter Paget, 1914. (Afbeelding: Wikipedia)

Maar goed, dat kunnen we wellicht binnenkort in levende lijve ervaren. Het bedrijf Colossal, dat ook al werkt aan het terugbrengen van de mammoet, neemt namelijk grote sprongen met de dodo. En daar heeft het heel aparte geldschieters voor waaronder de CIA.

Naast de vogel ook een mammoet en meer dankzij wetenschap

Colossal is dus goed op weg. CEO Ben Lamm denkt dat de dodo eerder het levenslicht ziet dan de mammoet. Die staat gepland om geboren te worden in een kunstmatige baarmoeder in 2028. “Gezien het feit dat de ‘zwangerschap’ van een dodo slechts 30 dagen is en die van een mammoet en olifanten 22 maanden, is de kans groot dat eerst de dodo verschijnt”, zegt hij.

De technologie heeft nu 225 miljoen dollar gekregen van investeerders. Veel daarvan komen zeker niet uit de wereld van de biologie: Paris Hilton, Tony Robbins, de Winklevoss-tweeling, game-ontwikkelaar Richard Garriott hebben allemaal geïnvesteerd. En dus ook In-Q-Tel, een durfkapitaaltak van de CIA.

dodo, wetenschappers, colossal
Paleogeneticus Beth Shapiro en CEO Ben Lamm met een plaatje van een dodo. (Afbeelding: Colossal)

Voor die investeerders is het interessant dat de weg naar on-uitsterven moeilijk is. Maar daardoor kan het waarschijnlijk veel nieuwe informatie opleveren dankzij wetenschap. Zelfs als Colossal niet een uitgestorven soort weer tot leven roept, kan het wel bijdragen aan soorten die nog wel bestaan. In de afgelopen 50 jaar is de hoeveelheid dieren met maar liefst 69 procent gedaald.

Voor het proces van het klonen zijn een aantal zaken nodig. Zo moet er kennis zijn over het genoom (de genetische samenstelling) en in hoeverre andere dieren surrogaat (vervanger) kunnen zijn. Voor het recreëren van de dodo moet bijvoorbeeld de kiembaan van een duif in een kip worden geïmplementeerd. Hiervoor wordt dan de Nicobar-duif gebruikt die het meest dichtstbijzijnde familielid is van de dodo.

Het gaat dus nog wel even duren voordat we de dodo dankzij wetenschap weer met eigen ogen kunnen zien. Maar hopelijk wordt het schandalige gedrag van de Nederlanders dan een beetje vergeven.

Praten met honden en katten: de code lijkt bijna gekraakt te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen