Hoe dokters nu kunnen 3D-printen in het menselijk lichaam

Gezondheid Sam Dille 25 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

3D-printers lijken wel te toveren met technologie. Ze kunnen allerlei objecten maken door laagje voor laagje materiaal toe te voegen. Sinds kort hebben ook dokters iets aan deze innovatie. Ze kunnen namelijk 3D-printen in ons lichaam.

Artsen hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Ze hebben een speciale inkt ontwikkeld waarmee ze in een lichaam 3D-printen. Dat betekent dat ze protheses en andere benodigdheden rechtstreeks in ons lichaam kunnen ontwikkelen.

De verbazingwekkende doorbraak zou een heleboel mogelijk kunnen maken in de medische wereld. Zo zou het een stuk makkelijker worden om te herstellen van gebroken botten en om lekkende organen te stoppen.

Op deze manier kunnen artsen 3D-printen in het lichaam

In een artikel legden de artsen uit dat deze bijzondere inkt een verbetering van een inktsoort die eerder is ontwikkeld. Toen ging het om lichtgevoelige inkt, die hard wordt bij blootstelling aan fel licht.

Dit soort inkt werkt natuurlijk perfect bij problemen aan de buitenkant van het lichaam. Maar het is een stuk moeilijker om de inkt inwendig te gebruiken. Dat komt doordat het lastig is om licht in het menselijk lichaam door te laten dringen.

 

Dus, in plaats van licht te gebruiken, hebben deze artsen geluidsgolven van een echografie gebruikt om de nieuwe inkt te laten werken. Tijdens een operatie wordt de inkt speciaal aangebracht op de plek waar het nodig is.

Als het zijn bestemming heeft bereikt, wordt de inkt hard gemaakt door de geluidsgolven. Zo kunnen de artsen het 3D-printen in de vorm die ze willen.

De mogelijkheden zijn eindeloos

De golven kunnen meer dan honderd keer dieper doordringen dan licht. Op die manier kunnen artsen weefsels, botten en organen bereiken met een hoge precisie.

Een vooruitgang als deze kan oneindig veel deuren openen voor de manier waarop artsen specifieke problemen behandelen. De mogelijkheid om objecten rechtstreeks in het menselijk lichaam te 3D-printen, maakt de meeste ingrepen ook minder risicovol.

We weten nog niet wanneer dokters op grote schaal gebruik kunnen maken van de ‘magische’ inkt. Toch is het een verbazingwekkende ontwikkeling die een mooi inkijkje in hoe de medische wereld zich in de toekomst gaat ontwikkelen.

Gigantische 3D-printer print huis van 185 vierkante meter uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen