Draken kunnen echt bestaan, maar waarschijnlijk niet zoals je denkt

Wetenschap Sam Dille 12 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Als we het woord ‘draak’ horen laten we onze verbeelding vaak de vrije loop: een reuzachtig beest met enorme vleugels en een vuurspuwende bek. Deze wezens vinden we nu alleen nog in films en series, maar kunnen we ze ook op aarde tegenkomen?

Drie wetenschappers schijnen hun licht over deze kwestie: paleontoloog, Riley Black, herpetoloog, Earyn McGee en paleontoloog, Dirley Cortés Parra. In Popular Science laten ze weten of en waar we op aarde draken kunnen tegenkomen.

De Quetzalcoatlus

Volgens Riley Black hebben er in de prehistorie dinosaurussen op aarde geleefd die dezelfde grootte hadden als draken. Ze waren zelfs zo groot dat ze tussen verschillende continenten konden reizen. Een voorbeeld hiervan is de Quetzalcoatlus, met een grootte van 10 meter. Dat is vergelijkbaar met de afmetingen van een giraffe. Hij had ook enorme vleugels, dus het dier komt aardig in de buurt van een echte draak. Er is alleen wel een verschil: de Quetzalcoatlus was vrij licht voor zijn grootte. Hij woog namelijk maar 90 kilo. Dat betekent dat ze heel erg dun waren en veel fragieler dan de draken die we gewend zijn van televisie.

Lijken hagedissen op draken?

Earyn McGee denkt dat hagedissen het dichtst in de buurt komen van draken. Grote roofdieren zoals Komodovaranen hebben veel raakvlakken. Zo’n varaan is wel een stuk kleiner dan een echte draak. Volgens McGee zouden kleinere draken deels in het water kunnen leven. Zodra het dier in de buurt zou komen van een meer of zee, zou het zwemmen en jagen op inheemse vissen. Maar wanneer het water opdroogt, is de draak juist op land actief.

Net als draken zijn hagedissen heel interessant. Veel mensen denken dat ze alleen insecten eten, maar niets is minder waar. Er bestaan zeeleguanen op de Galapagos die in het water duiken om zeewier te eten. En er bestaan ook nog carnivoren die vogels, eieren en andere hagedissen eten. In het zuidwesten van de VS leeft bijvoorbeeld de stekelige Sceloporus jarrovii, met prachtige schubben heeft die lijken op die van een draak.

Zeedraken

Dirley Cortés Parra denkt dat we het beste onder water op zoek kunnen gaan naar draken. Ongeveer 61 miljoen jaar geleden leefden er zeedraken in onze oceanen. Bijvoorbeeld, ichthyosauriërs, plesiosauriërs en mosasauriërs. Zeedraken hadden scherpe tanden en waren efficiënte zwemmers. Ze waren 13 tot 18 meter lang en waren gespecialiseerd in snijden, breken en smashen. Sommige soorten hadden golvende staarten met roeispaanachtige vinnen; anderen leken meer op vissen en hadden zwemvliezen. Als Parra één dier in het bijzonder zou moeten kiezen, dan zou dat de Pliosaurus zijn. Die hoefden alleen geen vuur te spuwen om hun vijand af te schrikken. Ze hadden namelijk de sterkste kaken ooit!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen