Drones suck: AI bestuurde straaljagers zijn de keiharde toekomst

Tech Dennis Mons 29 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Als militaire drones al niet angstaanjagend genoeg waren, hebben we slecht nieuws voor je. De Amerikaanse luchtmacht heeft een succesvolle test gedaan met een straaljager die volledig bestuurd werd door AI. Met andere woorden: een drone op steroïden die wordt gevlogen door een robot.

Soms zijn er intrigerende voorbeelden van militaire toepassing van AI en robots die simpelweg verbluffend zijn. De robots van bijvoorbeeld Boston Dynamics en natuurlijk drones zijn daar een goed voorbeeld van. Maar ze zorgen ook voor kippenvel, en niet op de juiste manier. Vergeet drones, want deze nieuwe straaljager kan daar ook wat van.

Drones en robots nu helemaal in handen van AI

Als je ziet wat de robots van Boston Dynamics en consorten kunnen doen, valt je mond ervan open. En ook als je ziet met welke precisie drones hun taken uitvoeren, kan je er wat verontrust over worden. Toch heeft die technologie één groot (discutabel) voordeel: ze worden achter de schermen nog altijd grotendeels bestuurd door mensen. Tot nu.

Vliegtuigbouwer Lockheed Martin heeft namelijk in samenwerking met de Amerikaanse luchtmacht (USAF) een nieuwe straaljager ontwikkeld dat in zijn geheel gevlogen kan worden door AI. In een test, uitgevoerd in december 2022 vloog het toestel 17 uur rond zonder inbreng van piloten of mensen op de grond. Dat is dus even wat anders dan een drone.

Voor de test werd een X-62A VISTA gebruikt, een “aangepaste F-16D Block 30 Peace Marble II-vliegtuig met Block 40 avionics”, aldus het persbericht. Tsja, wie kent ze niet? De straaljager vloog op het open systeemarchitectuur VISTA (hopelijk niet de Windows-versie), en nam klakkeloos vliegeigenschappen van andere vliegtuigen over.

Straaljagers in volledige Terminator-stijl

Als we aan AI en drones al niet genoeg kopzorgen hadden, kan deze straaljager dus dankzij de technologie autonoom taken uitvoeren zonder dat er mensen bij betrokken zijn. Beetje zoals de HK-Aerial in Terminator dus. Saillant detail: HK staat voor Hunter Killer. Gezellig.

USAF-drones-terminator, ai
De X-62A VISTA. (Afbeelding: Lockheed Martin/Kyle Brasier, U.S. Air Force)

Het moge duidelijk zijn dat het Amerikaanse leger en onderzoekers hier een fles champagne voor hebben opengetrokken. “Dankzij VISTA kunnen we ook de ontwikkeling van AI voor andere onbemande voertuigen beter tot uitvoer brengen”, zegt Dr. M. Christopher Cotting van USAF. “Op die manier wordt de autonomie van die systemen sneller volwassen, en krijgen we een tactische voorsprong met onder andere deze straaljager.”

Dus als je net van de schrik bekomen bent van de razendsnelle ontwikkeling van AI als ChatGPT (Microsoft), Bard (Google) en een vloeibare robot, dan kan je maar beter nu ook de lucht in de gaten houden voor deze straaljager, want over tien jaar zijn vogels misschien helemaal geen vogels meer, zoals in het artikel hieronder.

Waarom de kolibrie het perfecte voorbeeld is voor de drone van de toekomst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen