Waarom dure elektrische fietsen goedkoper worden

Elektrische fietsen Sam Dille 24 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Een elektrische fiets is fantastisch, maar voor sommige mensen een tikkeltje te duur. Daar kwam afgelopen weken plots verandering in. Veel bedrijven verkochten hun modellen met enorme kortingen. Hoe zit dat?

Elektrische voertuigen hebben zich de afgelopen tijd in hoog tempo weten te ontwikkelen. Inmiddels is er geen fietspad meer waar je geen fiets tegenkomt met een elektromotor. Dankzij de recente prijsdalingen worden ze nóg toegankelijker.

Er zijn te veel elektrische fietsen in Nederland

Een van de belangrijkste redenen is natuurlijk de opbrengst. Veel mensen willen graag overstappen naar een elektrische fiets, maar hebben gewoon niet de middelen om een duur model aan te schaffen. Daarom worden budgetfietsen steeds populairder. Fabrikanten spelen hierop in door modellen goedkoper aan te bieden.

Tel daarbij op dat we op dit moment kampen met een overschot aan elektrische fietsen. Tijdens de coronacrisis was er nog een tekort aan e-bikes, omdat de productie werd stopgezet. Veel bedrijven bestelden daarom uit voorzorg een extra grote voorraad. Maar nu zijn dat er veel te veel. Bedrijven verkopen hun modellen soms wel voor elf procent minder, schreef RTL Nieuws afgelopen maand.

Elektrische fiets Gazelle
Gezond bezig (Afbeelding: Mantel)

De e-bike is hot

De enorme voorraden hebben overigens niks te maken met de vraag naar elektrische fietsen. Die blijft alleen maar stijgen. En dat levert ons interessante vragen over de toekomst van e-bikes op.

Er wordt bijvoorbeeld flink gesleuteld aan de batterijen van elektrische fietsen. De huidige batterijen hebben nog steeds beperkingen, zoals een relatief korte levensduur en een lange oplaadtijd. Maar er wordt hard gewerkt aan nieuwe batterijen die deze problemen zullen oplossen.

In de toekomst zullen we ook ongetwijfeld meer EV’s tegenkomen met slimme functies. Sommige e-bikes hebben nu al functies, zoals GPS en automatische versnellingen. Er bestaat zelfs al een e-bike die ChatGPT gebruikt. We schreven er eerder al over in dit artikel.

Deze elektrische fiets is voorzien van ChatGPT, maar wat heb je eraan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen