Eerste wijn uit de ruimte moet recordbedrag opleveren

Wetenschap Jeroen Kraak 11 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Kan wijn uit de ruimte komen? Zeker, deze wordt binnenkort geveild via veilinghuis Christie’s en moet een recordbedrag opleveren.

Een goede wijn kan flink wat geld opleveren. Dat heeft natuurlijk te maken met verschillende omstandigheden. Zo speelt een goed wijnjaar natuurlijk mee en ook is het van belang van welk wijnhuis het afkomstig is. Hoe zeldzamer hoe duurder natuurlijk. Toch kan zelfs de beste wijn ter wereld niet tippen uit eentje uit de ruimte.

De duurste wijn van het heelal

Voor de duurste wijn ter wereld gaan we ongeveer twintig jaar terug in de tijd. De druiven in de regio Bordeaux werden geplukt en samengestampt tot een merlot. Die fles ging in 2019 de ruimte in en verbleef een jaar in het internationale ruimtestation ISS. Inmiddels is die weer terug op aarde en wordt de ‘buitenaardse’ drank verkocht voor een recordbedrag, meldt BBC.

In totaal zijn er 12 flessen de ruimte ingegaan, waarvan er nu één verkocht wordt. Normaal kist de Pétrus 2000 merlot rond de 6.000 dollar per fles. De ruimtereis maakt ze echter een flink stuk duurder. In totaal zijn ze 438 dagen in de ruimte geweest en kwamen ze op 14 januari van dit jaar weer terug op aarde.

Christie’s schat dat de wijn rond de miljoen dollar gaat opleveren. Daarmee is het met afstand de duurste fles ooit. Dat record staat nu nog naam van een een Screaming Eagle Cabernet Sauvignon uit 1992. Daarvoor werd tijdens een veiling voor het goede doel 500.000 dollar neergelegd.

Wijn ruimte
Een van de meest bijzondere flessen wijn van onze wereld. (Afbeelding: Christie's)

Meer dan drank alleen

Overigens krijg je niet alleen wijn uit de ruimte als je het hoogste bod uitbrengt. Je krijgt ook een fles van de normale versie van 6.000 dollar zodat je ze kunt vergelijken. Met een bijgeleverd flessenopener die gemaakt is van een meteoriet, open je de fles in stijl.

De opbrengst van de wijn wordt door Space Cargo Unlimited gebruikt om de mogelijkheden van wijn in de ruimte verder te onderzoeken, zoals het fermentatie-proces. De grote vraag is natuurlijk of de drank uit de ruimte echt anders smaalt. Uit een blinde test uit maart van dit jaar blijkt van wel.

Wijn ruimte
De bijzondere verpakking voor de fles wijn. (Afbeelding: Christie's)

Ben je geïnteresseerd in de wijn? Dan kun je ‘m hier aanschaffen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!