E-Reader kopen? Dit zijn de 5 beste (budget) modellen van het moment

Gadgets Lisanne Beijen 18 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Als het op boeken aankomt zijn er in 2021 twee typen te onderscheiden. We hebben het niet over fictie en non-fictie boeken, maar over het papieren boek en het elektronische boek. En hoewel het boek lezende publiek verdeeld is over de e-reader, bestaan er vandaag de dag veel goede opties voor wie zijn papieren boek in wil ruilen voor een scherm.

E-readers van Kindle en Kobo zijn het meest populair. Niet zonder reden: de onderstaande vijf beste modellen van deze merken zijn goed voor uren leesplezier. Tenminste, als je niet vergeet de accu op te laden. Al hoeft de gemiddelde lezer dat gelukkig maar zelden te doen.

Kindle Paperwhite

Amazon’s Kindle e-readers zijn razend populair. Een van de meest verkochte modellen is deze Paperwhite. Amazon gaf de Paperwhite onlangs een aantal updates waardoor hij voor veel boekenwurmen net zo interessant is als duurdere en luxere modellen zoals de Oasis (zie verderop in dit rijtje).

De nieuwste uitvoering van dit model is overigens tien procent dunner dan zijn voorganger, is volledig waterdicht (zoals de Oasis) en heeft ingebouwde Bluetooth. Dankzij deze laatste functie is het mogelijk om Bluetooth oordopjes of een hoofdtelefoon aan de e-reader te koppelen en zo naar audioboeken te luisteren. Een fijne extra. Wat ook fijn is? De relatief lage prijs.

Kindle paper white e-reader
Kindle Paperwhite (Afbeelding: Amazon)

Kobo’s premium e-reader: Kobo Libra H20

Het Canadese Kobo heeft een goede e-reader op de markt voor wie zijn ebooks niet (of niet alleen maar) van Amazon plukt. Kobo e-readers hebben namelijk toegang tot Kobo’s eigen winkel voor ebooks waarin duizenden boeken zijn opgenomen en hebben ingebouwde opties om ebooks uit andere bibliotheken te halen (via de OverDrive-functie). Deze Libra H20 is overigens ook de perfecte e-reader om andere typen documenten op te lezen.

Waarom de Kobo Libra H20 een van de beste e-readers van dit moment is? Hij is waterdicht, heeft ingebouwde verlichting, een 33pi beeldscherm, biedt de optie om in landscape- of portrait modus te lezen, en een gebruiksvriendelijke interface. De e-reader biedt een premium ervaring voor een redelijke prijs.

Kobo Libra H20 e-reader
Kobo Libra H20 (Afbeelding: Kobo)

Beste e-reader met groot beeldscherm: Kobo Forma

Nee, je ziet niet dubbel. Kobo’s Forma lijkt wat zijn ontwerp betreft veel op de hierboven staande Libra H20. De twee e-readers hebben een aantal overeenkomsten. Ook de Forma is waterdicht, heeft een 300ppi beeldscherm en 8GB opslagruimte.

Wanneer je de twee vast hebt is een verschil wel direct merkbaar: het formaat. Kobo’s Forma heeft een 8-inch beeldscherm ten opzichte van het 7-inch beeldscherm van de Libra H20. Het verschillende formaat is ook terug te zien in de prijs van de e-reader. Hij kost meer, maar je krijgt er dus ook meer beeldscherm voor. Ideaal voor wie een e-reader met (extra) groot beeldscherm zoekt.

Kobo Forma e-reader
Kobo Forma (Afbeelding: KoboBooks)

Kindle Oasis: handige extra functie voor belichting

Kindle’s Oasis is een high-end e-reader voor wie begint met lezen wanneer de zon opkomt en zijn ebook weglegt lang nadat de zon is ondergegaan. Het is een premium (en dus ook duurdere) e-reader met veel functies. Waar voor je geld dus. Tenminste, als je die functies ook daadwerkelijk nodig hebt en gebruikt.

Een van de meest opvallende functies van de Oasis is het verstelbare back light. Stel de warmte van het kleur en het licht van het beeldscherm in, afhankelijk van of je overdag of ‘s avonds leest. Daarnaast is het ook mogelijk om de ‘warmte’ van het scherm te plannen zodat de e-reader dit automatisch voor je aanpast op een door jou gekozen moment op de dag.

Kindle Oasis
Kindle Oasis (Afbeelding: Amazon)

Beste budget e-reader: Kobo Clara HD

Zoek je een betrouwbare e-reader zonder te veel poespas? Dan zoek je de Kobo Clara HD. Deze kleine lichtgewicht e-reader is perfect voor op vakantie, tijdens een commute in de trein of ander dagelijks gebruik. Dit maakt Kobo’s Klara HD een gedegen concurrent van Kindle’s Paperwhite. Wat hem verder een gedegen concurrent maakt? Zijn relatief kleine prijs die ver onder de 150 euro blijft. Dat is toch ook lekker meegenomen.

Een nadeel van Kobo’s Clara HD? Hij is niet waterdicht, in tegenstelling tot de hierboven genoemde modellen. Oké, we sluiten af met een voordeel: hij heeft een functie die blauw licht blokkeert en je ogen beschermt.

Kobo Clara HD e-reader
Kobo Clara HD (Afbeelding: KoboBooks)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen