Elektrische fiets kopen? 5 redenen om het niet te doen in 2021

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 18 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

De elektrische fiets is hot: vorig jaar (en het jaar daarvoor) werden er meer e-bikes dan ‘gewone’ fietsen verkocht. Betekent dit dat jij ook een elektrisch duwtje in de rug moet hebben tijdens je dagelijkse rit naar de supermarkt of werk? Nee.

Begrijp ons niet verkeerd: e-bikes hebben veel voordelen. Een van de meest duidelijke is het gemak waarmee je van A naar B gaat. Toch zijn er ook een aantal argumenten te bedenken tegen de aankoop van een elektrische fiets. De onderstaande overwegingen moeten dan ook zeker niet over het hoofd worden gezien wanneer je nadenkt over het kopen van een e-bike.

Hee, je hebt toch al een fiets?

We zagen je gisteren nog door de straat fietsen. Je hebt een fiets. Wat is jouw excuus om een e-bike te kopen? Precies. Die heb je niet. Een beetje extra gemak en comfort is lekker, maar geen vereiste.

Houd er rekening mee dat een (extra) fiets in de schuur aardig wat ruimte in beslag neemt. Wie zijn fiets normaliter overdag en ‘s nachts voor de deur in een onbewaakt fietsenrek laat staan tussen 20 oude stadsfietsen moet nadenken over een oplossing voor zijn eventueel nieuwe e-bike. Die wil je namelijk zeker ‘s nachts niet buiten (voor het huis) parkeren. Een fiets binnen zetten is makkelijk voor wie een vrij lege garage heeft, maar niet voor wie in een drukke stad op drie hoog woont of wiens garage al vol staat met fietsen. Denk dus na over waar je een elektrische fiets kan parkeren. Is de enige beschikbare plek in de bank naast de woonkamer? Misschien is je oude vertrouwde stadsfietsie dan toch niet zo’n slecht ding.

Denk voordat je een elektrische fiets koopt dus serieus na over of je hem echt wel nodig hebt, en of je hem überhaupt ergens kwijt kunt.

Het prijskaartje

Een beetje elektrische fiets kost wat. Ja, er zijn elektrische fietsen te koop voor minder dan 1500 euro, maar in deze gevallen is goedkoop vaak duurkoop. De accu van e-bikes is namelijk een kostbaar onderdeel waardoor goedkope elektrische fietsen altijd inleveren op de kwaliteit van de andere onderdelen. Wil je een goede, stevige en krachtige e-bike? Dan kost dat zeker 2000 euro, maar dat kan al snel oplopen tot 3000 en meer. Dat is veel geld.

Zoals hierboven ook genoemd: heb je al een fiets waarop je prima van A naar B komt? Dan is een beetje extra snelheid en comfort je wellicht (begrijpelijk) geen 3000 euro waard.

giant fastroad e+ EX pro e-bike
Giant fastroad e+ EX pro (Afbeelding: Giant Bicycles)

Accu van elektrische fiets opladen kost tijd

Een elektrische fiets werkt alleen wanneer de accu is opgeladen. Dat kost tijd. Hoeveel? Dat hangt af van de accu. De laadtijd is door de jaren heen steeds korter geworden maar een ‘snelle’ laadtijd heeft vaak nog steeds een duur van zo’n drie tot 6 uur.

Een goede lichtgewicht e-bike (zoals deze prachtige modellen) fietst vaak ook prima wanneer je geen gebruik maakt van de trapondersteuning en de accu is uitgeschakeld. Zwaardere (en zeker ook goedkope) e-bikes zijn soms haast niet vooruit te krijgen zonder accu. In deze gevallen is een opgeladen accu dus een must. Dat kan irritant zijn wanneer je nét op pad wil op het moment dat de accu van je elektrische fiets (bijna) leeg is en je bent vergeten hem op te laden. In dit geval wint de ‘gewone’ fiets het van de elektrische variant. Je benen laten je namelijk (bijna) nooit in de steek.

‘Eenmalig’ gebruik? Huur dan in plaats van kopen

Een e-bike koop je alleen als je van plan bent hem regelmatig (lees: vaak) te gebruiken. Zo niet dan is het misschien verstandiger er een te huren voor die ene keer dat je een Fietstocht door Limburg wilt maken.

Anno 2021 zijn er steeds meer plekken waar je tegen een kleine prijs een elektrische fiets kunt huren. Dit geldt voor allerlei type fietsen, dus ook voor elektrische mountainbikes, elektrische racefietsen en ook elektrische tandems. Een e-bike huren heeft veel voordelen. Zo kun je steeds een ander model en merk proberen en huur je een elektrische fiets die het meest geschikt is voor de fietstocht die je gaat maken. Naast een elektrische stadsfiets of -commuter fiets ook een e-MTB en elektrische racefiets in de schuur hebben staan is namelijk wat veel van het goede.

Een elektrische fiets in de schuur die je vrijwel nooit gebruikt is zonde van je geld en de ruimte in je schuur, maar ook zeker van de productie (net als die van alle andere apparaten en gadgets in je huis die je te weinig gebruikt overigens).

Specialized elektrische fiets
De Turbo Vado SL (Afbeelding: Specialized)

Elektrische fiets doorverkopen? Vergeet het

Oké, ‘vergeet het’ is een beetje dramatisch, maar de markt voor tweedehands e-bikes is niet geweldig. Er zijn veel gebruikte elektrische fietsen te koop, maar de aankoop van een tweedehands e-bike brengt soms problemen met zich mee.

Vergelijk het met een tweedehands (elektrische) auto: er moeten misschien (sneller) onderdelen worden vervangen, hij heeft verouderde onderdelen die inmiddels lang niet meer zo gangbaar en innovatief zijn, en de accu is oud en gaat minder lang mee. Hierdoor is de waarde van gebruikte elektrische fietsen vaak een stuk lager dan de nieuwprijs, terwijl een goed onderhouden ‘gewone’ fiets makkelijker waarde behoudt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen