Na 30 jaar valt het doek voor de meest iconische gamebeurs ter wereld

Games Chad Grijphart 31 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

E3, de Electronic Entertainment Expo, is bijna drie decennia lang een vast onderdeel geweest in de game-industrie. Maar nu lijkt het erop dat het evenement zijn nut heeft verloren. Met de pandemie die de industrie heeft gedwongen om zich aan te passen, is het belang van de E3 afgenomen. Sterker nog, E3 2023 is geannuleerd en het is onzeker of het evenement ooit zal terugkeren.

Een van de redenen voor de afname van E3 is de opkomst van digitale evenementen. Veel grote gamebedrijven gebruiken nu vooraf opgenomen videopresentaties om nieuwe games en console-releases aan te kondigen. Deze video’s kunnen online worden gedeeld en kunnen door iedereen, overal worden bekeken, zonder de noodzaak van een dure stand op E3.

Na 30 jaar valt het doek voor de E3

Nintendo Direct, dat begon in 2011, was een van de eerste succesvolle digitale evenementen en het heeft de weg geplaveid voor andere bedrijven om te volgen.

De pandemie heeft ook aangetoond dat bedrijven hele console-generaties kunnen lanceren zonder significante hands-on mogelijkheden voorafgaand aan hun debuut. Zowel de PlayStation 5 als de Xbox Series X / S werden uitgebracht in november 2020, en hoewel beperkingen, die deels zijn ontstaan door de pandemie, het bijna onmogelijk maakten om ze voor jaren te vinden, hebben deze consoles bewezen een succes te zijn. Waarom zouden bedrijven in de toekomst nog nieuwe hardware op E3 laten zien?

Voorheen was E3 ook een plaats voor bedrijven om in persoon zaken te doen, face-to-face tijd te krijgen en handen te schudden op het podium om hun merken te promoten. Maar zelfs executives zijn gedwongen om te leren hoe ze die dingen op afstand kunnen doen tijdens de pandemie, en hebben het misschien niet meer nodig.

PlayStation, Nintendo en Microsoft trekken zich terug

De grote consolefabrikanten zijn de laatste tijd toch al weggegaan bij E3. PlayStation sloeg E3 2019 over ten gunste van het hosten van zijn eigen videopresentaties op verschillende tijdstippen gedurende het jaar. Nintendo had al aangekondigd dat het niet zou deelnemen aan E3 van dit jaar, en hoewel dat niet uitsluit dat het bedrijf nieuws zal maken in juni, zou het tevreden kunnen zijn met het laten praten van The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.

PlayStation 5 controller
PlayStation 5 controller (Afbeelding: Kamil S / Unsplash)

Toen Nintendo zich terugtrok, begon ik me echt zorgen te maken dat E3 2023 misschien niet zou plaatsvinden. Maar nadat Microsoft zich dit jaar had teruggetrokken van de showvloer ten gunste van zijn eigen showcase in Los Angeles rond Starfield, voelde het alsof het einde in zicht was.

Maar betekent dit nu het einde van in-persoon-conventies? Nee, zeker niet. E3 is eigenlijk al jaren niet meer de grootste gamebeurs – het is één zesde van de omvang van Gamescom, die elk jaar in Duitsland wordt gehouden, en andere beurzen in het buitenland zijn ook groter. En daar blijft het niet bij.

E3 was al niet de grootste meer

Zelfs in de Verenigde Staten was de Game Developers Conference van vorige week nog steeds relevant en was de Consumer Electronics Show van januari verrassend leuk, om slechts twee recente voorbeelden te noemen. E3 lijkt gewoon niet meer aan de behoeften van de game-industrie te voldoen en de industrie is verder gegaan. Digitale evenementen hebben bewezen dat ze een uitstekende manier zijn om de nieuwste games en consoles aan te kondigen, zonder dat er grote investeringen nodig zijn voor een stand op een beursvloer.

Of E3 ooit zal terugkeren is onzeker, maar de gaming-industrie zal hoe dan ook doorgaan met het aanbieden van nieuwe manieren om hun fans te bereiken. Misschien dat E3 ooit weer relevant wordt, maar voor nu lijkt het erop dat het tijdperk van dit iconische evenement voorbij is.

The Legend of Zelda levert ons een gloednieuwe Nintendo Switch op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen