Wil je een nieuwe emoji? Dat krijg je via deze stappen voor elkaar

Daniel Koster 27 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

We zijn hedendaags vrijwel allemaal fervente emoji gebruikers. Logisch, ze zijn een unieke- en geinige manier van communiceren. Maar hoe krijg je het voor elkaar om een nieuwe emoji aan de lijst van bestaanden toe te voegen?

Voor een nieuwe emoji moet je aankloppen bij Unicode

Unicode Consortium is de organisatie die zich bezighoudt met lettertypen en characters. Je kunt Unicode zien als een soort standaardtaal die door alle besturingssystemen wordt ondersteund. Emoji vallen hier ook onder. Unicode Consortium is daardoor de instantie die beslist welke emoji een feit worden. Ja, softwaredevelopers en andere bedrijven kunnen ervoor kiezen nieuwe updates of bepaalde lettertypen niet te ondersteunen, maar dat gebeurt niet vaak. Zeker niet met emoji. Maar hoe zorg jij dan dat een nieuwe emoji aan de lijst wordt toegevoegd?

Een heel proces

Je moet wel even wat tijd hebben en natuurlijk ook de zin. Want je moet een proces afleggen. Het belangrijkste hierbij is dat je emoji aan bepaalde eisen moet voldoen. Twee zijn er van groot belang. ‘Compatibiliteit’ refereert naar of een emoji nodig is aangezien-ie al op andere media zoals Twitter en Facebook in leven is geroepen. ‘Het verwachte gebruik’ refereert naar of-ie ook daadwerkelijk vaak wordt gebruikt. Dit moet je beargumenteren met allerlei bewijs, zoals dat er vraag is naar de emoji of voorbeelden van waar-ie al wordt gebruikt. Natuurlijk zijn er meer factoren, zoals of-ie uniek is.

Wat dan niet?

We moeten je alleen wel teleurstellen, sommige zaken worden niet toegelaten. Als er een bier emoji is, zul je geen biermerk emoji krijgen. Dat is te specifiek. Ook zal er geen zwart-rode voetbal worden toegelaten als er al een zwart-witte is. Die is dan nutteloos volgens Unicode. Daarnaast worden specifieke personen, merken, logo’s, goden en meer ook niet geaccepteerd! Daar gaat jouw kans om een emoji te worden.

Oké, je maakt kans, hoe lang duurt het dan?

Helaas duurt het dan nog steeds een tijd. Vanaf het moment dat je de eerste aanvraag doet duurt het gemiddeld anderhalf jaar totdat-ie er is. Dat komt doordat-ie moet worden gekeurd op basis van de net beschreven eisen. Vervolgens moet-ie bij de volgende update worden getest en geïmplementeerd. Wil je ‘m dus nu zien, dan moeten we je teleurstellen. Ach ja, geduld is een schone zaak!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen