Elden Ring Preview: dit wordt dé game van begin 2022

Games Jelle van Es 10 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Een paar jaar geleden werd Elden Ring aangekondigd. Het was het nieuwe project van het team dat eerder verantwoordelijk was voor de Dark Souls-reeks. Wat extra opvallend was aan dit nieuwe project, is dat er samen is gewerkt met George R.R. Martin. Dat is weer de schrijver van de boeken waar de HBO-serie Game of Thrones op is gebaseerd. De game moet volgend jaar uitkomen, maar nu was het voor ons al mogelijk om met een vroege versie van de game aan de slag te gaan.

In de zogenaamde closed network test heb je de mogelijkheid om het begin van Elden Ring te proberen. Net zoals veel andere games in de reeks, word je redelijk losgelaten. Je begint in een donkere gang en moet dan proberen om te begrijpen waar je heen moet. Als je even niet goed oplet, dan mis je de tutorial van de game, die echt heel erg handig is. Daarnaast helpt het dat andere spelers berichten kunnen achterlaten in de wereld, die je als nieuwkomer op weg kunnen helpen. En zodoende ben ik een tijdje met de game aan de slag gegaan. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

Elden Ring Preview

Ziet er erg goed uit

Eén van de eerste punten die opvallen wanneer je Elden Ring speelt, zit hem in de visuele stijl van de game. Hoewel de verschillende Dark Souls-games qua stijl vaak erg tof zijn, zijn ze wel grauw. Sekiro was wat dat betreft al een zeer fijne afwisseling. Maar deze game gaat nog een stapje verder. Wanneer je het beginstuk hebt gedaan en buitenkomt, ligt er een prachtige open wereld aan je voeten. Je hebt gelijk zin om het allemaal te gaan verkennen en te zien waar je kunt komen. Zo loop je eindelijk door het gras, langs planten waar je vruchten kunt plukken, zijn er verschillende ruïnes om te ontdekken en is er ook een mooie zee met bijbehorend strand om naar toe te gaan.

Elden Ring
Echt een mooie game (Afbeelding: Bandai Namco)

Verschillende personages

Voordat je dat allemaal meemaakt, is er gelijk een belangrijke keuze die je moet maken. Aan het begin van je avontuur zijn er namelijk een aantal verschillende classes waarmee je aan de slag kunt gaan. Elke class heeft zijn eigen voor- en nadelen en eigen stijl. Ikzelf houd ervan om met zwaarden los te gaan, maar heb ook even geprobeerd om met een soort monnik met de bijbehorende knuppel het avontuur aan te vangen. Dat ging me toch iets minder goed af.

Elden Ring PlayStation 5
Elke strijder heeft zijn eigen kenmerken (Afbeelding: Bandai Namco)

Elden Ring is ouderwets pittig

Want Elden Ring is echt ouderwets pittig. Net als de andere games van ontwikkelaar Hidetaka Miyazaki is dit een titel waarbij elke vijand ervoor kan zorgen dat je het loodje legt. Sterker nog, aan het begin was ik al heel blij als ik na een gevecht met een simpele vijand nog leefde. En als ik daarna even op verkenning ging en er vanuit het niets een enorme draak voor mijn voeten landde, wist ik niet hoe snel ik snel ik er weg moest zijn. En toen ik even later een vijand bij een kampvuur zag, dacht ik even snel een kill te maken, maar die ridder bleek heel wat klappen te kunnen incasseren. En met één rake klap legde ik het loodje.

Elk gevecht is lastig (Afbeelding: Bandai Namco)

Veel aanvalsmogelijkheden

Gelukkig is elke dood in Elden Ring ook direct een wijze les. Je leert namelijk hoe vijanden zich gedragen en op wat voor manier ze aanvallen. Maar je leert zelf ook steeds beter wat jouw mogelijkheden zijn. Door dingen te doen in de game, leer je jouw aanvallen en die kun je dan weer de volgende keer inzetten en merken dat je die keer het een stuk beter doet.

Elden Ring
Varieer in je aanvallen (Afbeelding: Bandai Namco)

Nu al genoeg te doen

Deze closed network test van Elden Ring geldt als een klein voorproefje op de volledige game. Maar ik heb nu al zo enorm veel meegemaakt, dat ik echt bang ben dat ik in de uiteindelijke release tientallen uren kwijt bent. Vooral met doodgaan en dingen opnieuw proberen, zo eerlijk moet ik zijn. Maar het feit dat je vooral veel open gebieden voor je hebt en je vaak op afstand kunt zien waar vijanden en in welke vorm zich bevinden, zorgt ervoor dat het geheel echt een compleet ander vibe heeft dan de andere games van From Software. En dat is wat mij betreft goed nieuws.

Elden Ring
Genoeg te beleven (Afbeelding: Bandai Namco)

Elden Ring staat gepland voor 22 februari. De game komt dan uit op pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen