Elektrisch vliegen? Rolls-Royce zet een nieuw record

Elektrische auto's Jeroen Kraak 22 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

De toekomst van autorijden is elektrisch. Ook in de luchtvaart moet elektrisch vliegen de standaard worden. Rolls-Royce voegt de daad bij het woord.

Bij Rolls-Royce denk je waarschijnlijk aan dure auto’s waar iets te dikke campingeigenaren in rijden. Toch is het merk veel meer dan dat. Het bedrijf ontwikkelt ook vliegtuigmotoren voor grote vliegtuigbouwers als Airbus en Boeing. Nu is het bezig met het ontwikkelen van elektrische motoren voor het vliegverkeer.

Het vliegtuig van Rolls-Royce

Twee maanden geleden maakte de ‘Spirit of Innovation’ haar eerste vlucht. Het is een klein elektrisch vliegtuig van Rolls-Royce waar het ideaal de motor kan testen. Nu heeft het inmiddels een nieuw record neergezet qua snelheid voor elektrisch vliegen. De topsnelheid tijdens de vlucht was 623 kilometer per uur, meldt het bedrijf in een persbericht.

Dat is niet het enige record dat de Spirit van Rolls-Royce verbrak. Daarnaast zette het ook een record neer over 3 kilometer (555,9 kilometer per uur) en het snelheidsrecord van een 15 kilometer vlucht (532,1 kilometer per uur). Ook verbrak het elektrisch vliegtuigje een hoogterecord. Het haalde de 3.000 meter in 202 seconden. Daarmee was het 60 seconden sneller dan het vorige record.

Rolls-Royce elektrisch vliegtuig
De spirit of Innovation (Afbeelding: Rolls-Royce/John M. Dibbs)

De ‘Spirit of Innovation’

De Spirit maakt gebruik van een 400kW elektrische aandrijflijn en volgens Rolls-Royce “het meest krachtige voortstuwingsbatterijpakket dat ooit in de luchtvaart is gemaakt”. Om dat mogelijk te maken krijgt het bedrijf onder andere subsidie van de Britse overheid. Dat is natuurlijk belangrijk om vliegen milieuvriendelijk te maken. Het zou natuurlijk prachtig zijn als ook de grote passagiersvliegtuigen gebruik kunnen maken van elektrische motoren. Daar is nog wel veel innovatie voor nodig.

Is het elektrische vliegtuig de toekomst? United gaat ermee aan de haal!

Het is misschien niet een geheel eerlijke vergelijking, maar door het snelheidsrecord van 623 kilometer per uur, is het nu het snelste volledige elektrische voertuig ter wereld. Natuurlijk kan een auto zo’n snelheid niet halen en hebben treinen ook nog niet zo snel gereden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen