Elektrische auto: dit zijn 10 veelbelovende modellen van 2021

Elektrische auto's Lisanne Beijen 9 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

In 2020 reden er meer elektrische auto’s op de weg dan ooit tevoren. Die trend, die je eigenlijk een ontwikkeling of progressie moet noemen, zet zich in 2021 ongetwijfeld voort. Verwacht dit jaar een aantal nieuwe topmodellen op de weg van verschillende autofabrikanten in allerlei segmenten.

Van een nieuwe kleine elektrische Toyota tot aan een snelle nieuwe Audi; deze 10 veelbelovende elektrische auto’s gaan in 2021 de weg op.

Volledig hybride Toyota Yaris

Toyota is al sinds jaar en dag de voorloper wat betreft hybride auto’s. Bijna iedere auto van de Japanse autofabrikant is verkrijgbaar als hybride. De tweede generatie Yaris die in 2021 verschijnt is er daar een van. We durven er vergif op in te nemen dat dit een van de meest populaire, al dan niet de meest populaire, kleine hybride auto’s van 2021 wordt.

Toyota Yaris 2021
Toyota Yaris 2021 (Afbeelding: Toyota)

Audi Q4 e-tron

In 2021 rollen er een paar verschillende elektrische auto’s van Audi van de lopende band. De Q4 e-tron is er daar een van. Deze middelgrote SUV krijgt een dubbele motor met een maximale output van 225kWh. Dit in combinatie met de 82kWh accu is volgens Audi goed voor een actieradius van zo’n 450 kilometer op een volle accu.

audi Q4 e-tron elektrische auto
Audi Q4 e-tron (Afbeelding: Audi)

Audi’s sportieve elektrische auto: e-tron GT

Een SUV is tof en praktisch maar niet iedereen is op zoek naar een praktische auto. Wie liever over de weg scheurt in een sportauto kan in 2021 voor Audi’s e-tron GT kiezen. Deze elektrische auto is een concurrent van Porsche’s Taycan; dit racemonster van Audi gaat van nul tot 100 kilometer per uur in een verbluffende 3,5 seconden.

Audi e-tron GT
Audi e-tron GT (Afbeelding: Audi)

Citroen’s elektrische auto: e-C4

Citroen’s lanceert dit jaar een nieuwe SUV, genaamd de C4. Deze auto is ook verkrijgbaar als geheel elektrische auto onder de toepasselijke naam ‘e-C4’. De elektrische versie van de C4 is een soepele SUV en wordt begin 2021 verwacht.

De e-C4 is Citroen’s eerste elektrische auto. Beter ‘laat’ dan nooit, toch? De auto is nu te pre-orderen in Nederland en kost zo’n 38.000 euro.

Citroen e-C3
Citroen e-C4 (Afbeelding: Citroen)

BMW iX

BMW’s SUV’s zijn populair. Het is daarom geen verkeerde zet van BMW om deze grote auto’s ook als elektrische variant op de markt te brengen. SUV’s worden vaak gezien als grote vervuilers; iets wat niet opgaat voor elektrische varianten van deze auto’s.

De BMW iX is een opvallende verschijning met zijn grote grille. Of dit je smaak is of niet; over de prestaties van deze elektrische auto valt niet te twisten. Met elektrische motoren die goed zijn voor 500pk en een actieradius van 600 kilometer zit het daarmee wel snor.

BMW iX EV elektrische auto
BMW iX EV (Afbeelding: BMW)

BMW iX3

2021 brengt nog een elektrische SUV van BMW voort: de iX3. Dit is de elektrische versie van de huidige X3 en daarmee wellicht een iets veiligere keuze voor velen dan de opvallende iX hierboven. Deze auto heeft een actieradius van zo’n 460 kilometer en komt dus niet in de buurt van die van de iX. Dat zie je ook terug in het prijskaartje dat iets kleiner is dan die van de BMW iX hierboven.

BMW iX3 elektrische auto
BMW iX3 (Afbeelding: BMW)

Nieuwe elektrische auto van Volkswagen: ID.4

De tweede elektrische auto van Volkswagen die is bedoeld voor het grote publiek verschijnt dit jaar op de markt en op straat: de ID.4. Deze auto verschijnt eerst in de VS en in China en zal daarna ook in Europa worden verkocht.

De ID.4 is de opvolger van de ID.3 hatchback (de eerste elektrische auto van Volkswagen). Qua formaat is de ID.4 te vergelijken met Volkswagen’s Tiguan. De actieradius van deze nieuwe elekrische auto is zo’n 500 kilometer. Dat maakt het een aantrekkelijke auto maakt voor wie veel op de weg is of een auto zoekt om tripjes mee te maken. Opvallend aan deze elektrische auto van Volkswagen is verder zijn minimalistische display op het dashboard met touch screen.

Volkswagen ID.4 elektrische auto
Volkswagen ID.4 (Afbeelding: Volkswagen)

Volvo XC40 Recharge

Maak kennis met de eerste volledig elektrische auto van Volvo: de XC40 Recharge. Deze elektrische auto heeft veel dezelfde componenten als de Polestar 2. Volvo’s XC40 Recharge krijgt een 300kW/660Nm dubbele motor en een 78kWh lithium-ion accu. Daardoor heeft hij een actieradius van zo’n 400 kilometer. Dat is zeer degelijk, al helemaal wanneer je je beseft dat de accu weer tot 80 procent is opgeladen in slechts 40 minuten.

Volvo XC40 Pure Electric
Volvo XC40 Pure Electric (Afbeelding: Volvo)

Skoda Enyaq iV

Volvo en Citroen zijn niet de enigen die in 2021 hun eerste volledig elektrische auto op de markt brengen. Skoda hoort ook bij deze club. Skoda’s eerste elektrische auto is de Enyaq; een elektrische auto die een goede mix is van de Octavia saloon en de zevenzitter Kodiaq.

Wat betreft de motor en accu kan de consument kiezen uit een aantal opties. In de optie met de langste actieradius kan de bestuurder zo’n 508 kilometer rijden tot de auto weer aan de oplader moet. De elektrische auto is in 2021 te koop vanaf zo’n 40.800 euro.

Skoda Enyaq iV elektrische auto
Skoda Enyaq iV (Afbeelding: Skoda)

Porsche Taycan Cross Turismo

De laatste elektrische auto in dit rijtje is de snelle Taycan Cross Turismo van Porsche. Dit is niet een auto voor het grote publiek, maar even eerlijk, dat is geen enkele Porsche. De Taycan Cross Turismo levert de prestaties van de Taycan sedan maar is een 5-deurs auto en daarmee ook een ‘praktische’ station wagon.

Porsche Taycan Cross Turismo
Taycan Cross Turismo (Afbeelding: Porsche)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen