Problemen met je MacBook Pro batterij? 5 manieren om ze te fixen!

Tablets, Laptops & Computers Lisanne Beijen 9 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Apple introduceerde de MacBook Pro voor het eerst in 2006. De laptop is anno 2021 nog steeds Apple’s sterkste laptop. De MacBook Pro heeft veel voordelen, waarvan de batterijduur er een is. Toch heeft ook Apple’s paradepaardje soms last van batterijproblemen.

De batterijduur van je MacBook Pro is afhankelijk van het model dat je hebt, bijvoorbeeld een 13-inch model met Intel-processor of een model met Apple’s M1 SoC-systeem. Ervaar je problemen met de accuduur van je MacBook? Wellicht blazen de onderstaande vijf tips weer wat leven in de batterij.

Onderzoek of je de accu extra zwaar belast

Wanneer je een laptop intensief gebruikt en uren lang aan laat staan lijkt het misschien alsof zijn accu een keer zo snel leegloopt als het hoort. Dat zou betekenen dat je hem ook een keer zoveel gebruikt. Of dat hij ‘achter de schermen’

Onderzoeken of je laptop daadwerkelijk dubbel zohalfuveel energie gebruikt werkt simpel; noteer hoeveel procent accu je MacBook Pro heeft en laat hem ongeveer een half uur in slaapstand staan zonder hem te gebruiken. Noteer wanneer je terugkomt van je koffie- of lunchpauze wat het percentage van de accu nu is.

Is deze grofweg hetzelfde gebleven? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand met de accu. Is de accu beduidend leger dan een half uur geleden terwijl je hem niet hebt gebruikt? Probeer dan (een van) de onderstaande tips om de accuduur van je MacBook Pro te verbeteren.

16-inch Macbook Pro review mac
De 16-inch MacBook Pro (Afbeelding: Dominick Vietor)

Een simpele tip die altijd het proberen waard is: start je MacBook Pro opnieuw op

De meest gegeven tips aller tijden voor allerlei tech-problemen is het herstarten van het apparaat. Dit lijkt een ietwat stoffige en haast te simpele tip maar is zeker het proberen waard wanneer de accu van je MacBook Pro snel leegloopt. Het opnieuw opstarten van de laptop verhelpt soms ingewikkelde problemen waar je laptop mee worstelt.

Ga hiervoor naar het menu (het Apple-logo) in de linkerbovenhoek van je scherm >> Klik op ”Restart…” >> Klik op ”Restart” in het pop-up scherm dat nu verschijnt.

Houd nadat de laptop opnieuw is opgestart in de gaten of de batterijduur van de laptop is verbeterd. Zo niet? Check dan de onderstaande tips voor meer potentiële oplossingen.

Bekijk je verbruik en doe er je voordeel mee

Alle Apple-laptops hebben de mogelijkheid om het percentage van de batterij te weergeven bovenin de menubalk. Het zien van dit percentage maakt sommigen van ons zenuwachtig maar is juist een handige tool die inzicht geeft in het verbruik van de accu. Om deze functie in te stellen klik je simpelweg op het batterij-icoontje bovenin de menubalk.

Wanneer je op het batterij-icoontje klikt zie je in het drop-down menu ook welke apps het meeste energie verbruiken. Speel je video’s af in de browser en heb je daarnaast nog een aantal tabbladen open staan? Dan staat je browser ongetwijfeld in dit lijstje. Staan er apps tussen die je helemaal niet actief gebruikt? Sluit de apps dan; dit verbetert de batterijduur van je MacBook Pro direct.

MacBook Pro Apple
MacBook Pro (Afbeelding: Life of Pix / Pexels)

Installeer een nieuwe versie van macOS op je MacBook Pro

Een van de oorzaken van haperingen op je laptop en batterijproblemen op de MacBook Pro is een verouderde versie van macOS op je apparaat. Apple verbetert zijn software continue. Hierdoor werkt de nieuwste (of ten minste een nieuwere) versie van macOS altijd beter met jouw hardware; de MacBook Pro.

Nieuwe software is daarnaast ook geoptimaliseerd om de nieuwste versie van allerlei apps, zoals Photoshop, Spotify, Office en meer zo soepel mogelijk te laten werken. Wanneer deze programma’s moeten draaien op een oude(re) versie van macOS kan het zijn dat ze de batterij van je laptop leegslurpen.

Daarnaast kan het ook zijn dat je juist oude versies van verschillende apps gebruikt. Ook die kunnen de accu van je MacBook leegtrekken. Check daarom in de App Store onder ”Updates” of bepaalde apps een update vereisen voor optimale werking van de app en je laptop.

Gebruik native-apps op je Apple MacBook Pro

Wie Google’s Chrome verkiest boven Apple’s Safari ziet dit terug in de batterijduur van zijn Apple-laptop. Safari is namelijk ontwikkeld door Apple en precies afgestemd om zo efficiënt mogelijk te werken met M1 Macs en andere apparaten met macOS. Dit is niet het geval voor Chrome en andere apps die zijn ontwikkeld door Google en zijn gebouwd met Electron; een platform dat kan worden gebruikt om JavaScript, HTML en CSS-apps te ontwikkelen.

Heb je Chrome dus even niet nodig voor bijvoorbeeld Google Meet? Gebruik dan Safari om wat kostbare percentages batterij te besparen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen