Elektrische auto van Toyota: volledige opgeladen in tien minuten tijd

Elektrische auto's Lisanne Beijen 2 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

In de wereld van elektrische auto’s is men niet vies van een beetje innovatie. De complete markt ís innoverend. Nu de deze markt sterk groeit komen verschillende autofabrikanten met nieuwe concepten en ideeën die de elektrische auto nog handiger maken. Ook Toyota heeft interessante plannen voor zijn elektrische voertuigen in 2021.

Toyota werkt aan een zogenaamde ‘solid-state‘-accu. Deze accu is een revolutie voor de elektrische automarkt en voor andere industrieën die op dit moment de lithium-ion accu’s gebruiken.

Toyota lost problemen van lithium-ion accu’s op

De lithium-ion accu’s die op dit moment worden gebruikt voor elektrische auto’s hebben een aantal nadelen. Met de productie even buiten beschouwing gelaten is de actieradius van deze accu’s niet enorm. Het opladen duurt ook relatief lang. Toyota werkt aan een solidariteit-state-accu die deze twee problemen verhelpt. Naar verluidt brengt de Japanse autofabrikant in het begin van 2021 de eerste elektrische auto met een dergelijke accu op de markt.

Toyota Mirai elektrische auto
Toyota Mirai (Afbeelding: Toyota)

Toyota’s supersnelle laadtijd voor elektrische auto

De actieradius van elektrische voertuigen met Toyota’s nieuwe accu is ongeveer twee keer zo groot dan die van elektrische voertuigen met een lithium-ion accu. Daarnaast vermindert de nieuwe nieuwe accu het gevaar op brand en slaat hij veel meer energie op voor het formaat en gewicht dat hij heeft. Zo heeft een kleinere accu een grotere capaciteit.

Een ander opvallend voordeel van Toyota’s nieuwe solid-state accu is zijn laadtijd. Waar lithium-ion accu’s er uren over doen om volledig op te laden is deze nieuwe accu in zo’n 10 minuten weer opgeladen.

Deze innovatie richt zich in eerste instantie op elektrische auto’s, maar heeft op langere termijn wellicht ook een effect op andere apparaten die een lithium-ion batterij hebben. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone, Bluetooth speakers, Bluetooth oordopjes en je laptop.

Toyota elektrische auto
Toyota RAV4 (Afbeelding: Toyota)

Niet de enige die werkt aan dit soort accu’s

Toyota heeft volgens Nikkei Asia meer dan 1000 patenten voor deze solid-state accu’s. Het is alleen niet de enige autofabrikant die aan deze innovatie werkt. Nissan Motor is ook van plan om een eigen soortgelijke accu in zijn elektrische auto’s te verwerken. De Japanse overheid lijkt in ieder geval enthousiast over dit alternatief op lithium-ion accu’s. De lithium-voorraad in de wereld is namelijk niet oneindig (het is een natuurlijke mineraal die onder andere in rotsen en klei te vinden is). Het onderzoeken van een duurzamer plan B is daarom altijd het onderzoeken waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen