10 belangrijke vragen over de elektrische auto beantwoord

Tech Dennis Mons 7 dec 2022
Leestijd: 6 minuten

Het aantal mensen dat nu een elektrische auto aanschaft neemt zienderogen toe. Maar natuurlijk is zo’n aankoop best spannend. Er zijn veel vragen op Google en WANT-redacteur Dennis Mons heeft de tien meest gestelde twijfels voor je op een rij gezet.

De aanschaf van een EV (elektrische auto of technisch gezien een elektrisch voertuig) kan best een prijzige grap zijn. Naast de kosten hebben veel potentiële eigenaren van een elektrische auto andere prangende vragen op Google gesteld.

Hoi Google: Is een elektrische auto wel veilig en goedkoop?

Veel auto-eigenaren zijn gewend om in benzine-bakken rond te rijden. Ze weten prima wat ze kopen en wat ze van zo’n auto mogen verwachten. Als je elektrisch gaat, zijn er wellicht wat twijfels met antwoorden die niet zo voor de hand liggen. Hier tien van de meest gestelde vragen op Google.

Elektrische auto, auto's, minder dan 15.000 euro
Elektrische auto opladen. (Afbeelding: Unsplash)

#1 Kan je met een elektrische auto de wasstraat in?

Het antwoord is (natuurlijk) ja. Sterker nog: leef je uit want een vunzige auto zit niemand op te wachten. Volgens brancheorganisatie Bovag is het zelfs beter voor het milieu aangezien je minder water gebruikt dan wanneer je met een emmer, tuinslang en sop aan de slag gaat.

Daarnaast voldoen ook elektrische auto’s aan strenge veiligheidseisen. Een beetje water kan dus zeker geen kwaad.

#2 Zijn elektrische auto’s veilig?

Het is voor te stellen dat relatief nieuwe technologie ietwat beangstigend is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen zoeken op de vraag of een elektrische auto wel veilig is. Ook hierop is het antwoord ja.

Elektrische auto’s moeten voldoen aan strenge Europese en Nederlandse veiligheidseisen. En die regels worden onderstreept door het feit dat nieuwe diesels en benzineauto’s dus na 2035 niet meer worden verkocht. Wen daar dus maar vast aan.

#3 Kan ik mijn telefoon opladen in mijn auto?

Het is een schattige vraag, geef ik graag toe. Maar je kan prima je telefoon opladen. Hiervoor plug je gewoon je telefoon in een beschikbare USB-poort.

Maak je zeker niet druk over het feit dat de batterij van je auto veel sneller leegloopt. Veel elektrische auto’s hebben namelijk een eco-modus waardoor minder energie naar elektrische systemen gaat. Je telefoon laadt dan wat minder snel op, maar is er geen gevaar voor de batterijduur.

#4 Zijn alle elektrische auto’s automaten?

Ook hier is het antwoord (meestal) ja. Een elektrische motor heeft namelijk geen versnellingen. Daarom zijn ze over het algemeen qua optrekken sneller dan een benzine-bak. Voor sommige autoliefhebbers is dat echter een afknapper omdat sportief rijden stiekem wel met versnellingen is.

Toch wel begrijpelijk.

#5 Zijn publieke oplaadstations gratis?

In Nederland is dat helaas niet het geval. Gemiddeld betaal je bij een publieke laadpaal € 0,39 per kWh anno juni 2022 (potentieel tot zelfs €0.50 tot €0,75 per kWh) en kost snelladen langs de snelweg je € 0,59 per kWh ( €0,75 tot wel €1,- per kWh). Ook moet je bij publieke laadpalen nog jouw abonnement van de laadpas betalen.

In Amerika willen bepaalde grote supermarkten nog wel eens stunten. Dan kan je voor een korte tijd gratis je auto aan een oplaadpunt leggen.

#6 Wat als je geen garage of oprijlaan hebt voor een laadpaal?

Dit is wel een uitdaging voor eigenaren van een elektrische auto. Vraag je een publieke laadpaal aan, dan zal dit door de gemeente worden goedgekeurd en mag iedereen met een elektrische auto ervan gebruikmaken.

Zakelijk geldt dezelfde regel als particulier: bij gemeentegrond moet je een vergunning aanvragen, bij eigen grond mag het zonder restricties. Sta je dus op de openbare weg geparkeerd, moet je toch echt je paal delen.

#7 Put airconditioning mijn batterij uit?

Hoewel we rondom deze dagen niet echt airco nodig hebben (maar wel verwarming) stellen mensen zich vaak de vraag: wat doet zoiets met mijn batterij? Volgens Amerikaans onderzoek haalt het wel degelijk energie uit je auto: tot 17%.

Veel auto’s hebben echter een optie dat ‘preconditioning’ heet. Hierbij kan je je auto opwarmen of afkoelen voordat je de weg op gaat. Dit werkt overigens het best als deze nog aan de laadpaal ligt. De stroom wordt namelijk van de laadpaal gebruikt, in plaats van je batterij.

hond elektrische auto Tesla
Raampje open is ook een optie. (Afbeelding: Unsplash/Avi Richards)

#8 Kan je door stilstaand water rijden?

Hier is het antwoord ja, én nee. Het is volgens onderzoek sowieso onverstandig om te doen tenzij je auto daar expliciet voor ontworpen is. Vooral in het geval van een doorsneewagen bestaat de kans dat je auto onderwater komt te staan en vocht in je elektrische systeem komt. En dan ben je toch echt gestrand. Zowel Google als ik raden het je niet aan.

Elektrische auto
Oké met een Jeep is het anders. (Afbeelding: JEEP)

#9 Kan je een schok krijgen van een elektrische auto?

Het voltage van het ‘normale’ systeem van een elektrische auto ligt volgens tussen de 12 en 48 volt. Mocht je eventueel een schok krijgen is dat bijzonder onprettig, maar niet per definitie dodelijk.

Het is wat dat betreft vergelijkbaar met een schok die je kunt krijgen van een benzineauto. Daarbij moet wel de kanttekening worden gesteld dat de batterij van een elektrische auto wel veel hogere voltages gebruikt, maar die batterij is zo goed geïsoleerd dat er extreme omstandigheden nodig zijn om al die energie vrij te laten.

Zie het als een onwaarschijnlijk hevige schok van de hoofdbatterij. Die kans is bijna net zo groot als bij een incident waarin een benzineauto eventueel in de fik vliegt. In beide gevallen weinig ideaal.

#10 Maar hoe veilig zijn die lithium-batterijen dan echt?

We hebben als eens eerder gemeld dat de batterij van een elektrische auto extreem veilig is. Er is wel een kink in de kabel. Zo heeft de brandweer de grootste moeite om een elektrische auto te blussen als deze in de brand vliegt.

elektrische auto
Een BMW i8 belandt in een dompelbad (Afbeelding: Brandweer Midden- en West-Brabant)

Lithium-batterijen hebben de neiging om moeilijk blusbaar te zijn en zelfs weer vlam te vatten na enige tijd. Daarom hebben veel reddingsdiensten een zogenoemde dompelbak. Nadat de brand in een elektrische auto de eerste keer geblust is, wordt het wrak in een bak met water gedompeld. Hier blijft deze dan 24 uur in staan zodat men zeker is dat er niet opnieuw brand uitbreekt.

Is dat verontrustend? Een beetje. Maar het moge duidelijk zijn dat de kans op dit soort situaties bijzonder klein is. Onweer is ook verontrustend, maar de kans dat je daardoor gezapt wordt is nihil.

Al met al kan je dus met een gerust hart een elektrische auto aanschaffen. En dat geldt zeker ook wanneer je een hond hebt. Die wordt daar namelijk een stuk gelukkiger van.

Waarom je hond wil dat je een elektrische auto koopt

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen