Sam Dille
Sam Dille Elektrische auto's 3 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Overheid geeft geld voor je elektrische auto, maar hoe zit dat precies?

Al een paar jaar moedigt de overheid ons aan om een elektrische auto te kopen door middel van een subsidie (SEPP). Een financiële tegemoetkoming waar eigenaren van een EV recht op hebben. Wij leggen precies uit wanneer je er een mag aanvragen én hoe je dit doet.

In 2023 is er een pot van 67 miljoen euro voor de subsidie van elektrische auto’s beschikbaar. Voor tweedehands EV’s is dit bedrag 32 miljoen euro. Eigenaren die in aanmerking komen kunnen het hele jaar door hun aanvraag insturen, totdat de pot leeg is. Dan heb je er de rest van het jaar geen recht op.

Wanneer heb je recht op een subsidie voor je elektrische auto?

Als je in Nederland een elektrische auto aanschaft, krijg je daar van de overheid een flink zakcentje voor terug. Vanaf 2 januari van dit jaar kun je een subsidie krijgen van 2.950 euro als je een EV koopt of privé least.

Dat is een kleine daling ten opzichte van vorig jaar. Toen kreeg je er nog 3.350 euro voor terug. Bij tweedehands elektrische auto krijg je als eigenaar 2.000 euro. Dat bedrag is ten opzichte van 2022 gelijk gebleven.

De subsidie is een lekkere aanmoediging om een EV te kopen, maar er zitten wel wat spelregels aan vast. Die staan allemaal beschreven in de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren.

Zo moet de elektrische auto die je wilt aanschaffen volledig elektrisch zijn en een nieuwprijs hebben tussen de 12.000 en 45.000 euro. En het voertuig moet een actieradius hebben van minstens 120 kilometer. Een auto op brandstof die later is omgebouwd tot EV, komt niet in aanmerking voor een tegemoetkoming.

De Klassieker: 5 elektrische auto's die classics worden - WANT
🏎 (Afbeelding: Sasan Hezarkhani)

Zo vraag je een subsidie aan

Als je gebruik wilt maken van de subsidie, dan moet je er vlug bij zijn. Zodra de subsidiepot van de overheid op is, wordt de rest van het jaar elke aanvraag afgewezen. In 2021 was de volledige subsidie bijvoorbeeld al uitbesteed in augustus en in 2022 zelfs al in mei.

Zo’n subsidie aanvragen doe je op het subsidieloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat kun je volledig online doen. Hierbij is het belangrijk dat je de volgende gegevens van jezelf en je elektrische auto klaar hebt liggen:

  • Naam, adres, e-mailadres en burgerservicenummer
  • DigiD
  • IBAN-bankrekeningnummer
  • Naam en adres van het autobedrijf
  • Datum ondertekening koopovereenkomst
  • Merk, model en type van de elektrische auto
  • De nieuwprijs van de EV
  • Het kenteken

Nog een reden waarom je er snel bij moet zijn: de aanvraag moet gedaan worden binnen 60 dagen na de aankoop of start van het private leasecontract. De persoon die op de koopovereenkomst van de elektrische auto staat, is de enige die subsidie mag aanvragen. Houd er rekening mee dat de elektrische auto niet eerder dan 1 januari 2023 op naam mag staan van jou als de subsidieontvanger.

Kan ik mijn benzinebolide eigenlijk ombouwen tot een elektrische auto?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!