Elektrische auto is je toekomstige energiecentrale aan huis

Elektrische auto's Sabine Schults 14 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Een elektrische auto is niet alleen een duurzamere keuze dan een benzine- of dieselauto, maar kan ook ingezet worden als een batterij om de rest van je apparatuur in huis mee op te laden.

Bidirectioneel laden betekent dat je elektrische auto twee kanten kan opladen. Dat kan naar het elektriciteitsnet zijn, maar ook naar je huis om je laptop of frietpan van stroom te voorzien. Een EV is niet het enige apparaat dat over bidirectioneel laden beschikt. Dankzij de nieuwe USB-C-poort in de iPhone 15 kan het toestel bijvoorbeeld je AirPods of Apple Watch opladen.

Elektrische auto als energiecentrale aan huis

Er zijn verschillende manieren waarop jij je elektrische auto kan inzetten als thuisbatterij. Als je zonnepanelen hebt, kan je jouw EV op het moment dat de zon schijnt gratis opladen. Vervolgens kan je ‘s avonds je huishoudelijke apparaten, zoals een wasmachine of vaatwasser, laten draaien op de stroom van je EV.

Heb je geen zonnepanelen maar wel een elektrische auto? Ook dan is er nog geen man overboord. Als je een dynamisch contract hebt, kan je dan je EV opladen op het moment dat de stroom goedkoop is, zodat je tijdens de duurdere uurtjes stroom kan tappen van je elektrische bolide.

Laadstation Lidl
Opladen én terugladen maar! (Afbeelding: Lidl)

Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het kan je makkelijk wat knaken besparen op je energierekening. Je hebt er niet eens zonnepanelen voor nodig. Al zorgen die er natuurlijk wel voor dat je de kosten nog meer kan drukken.

Zei er iemand roadtrip?

Daarnaast kan jij je elektrische auto natuurlijk ook gebruiken als stroombron tijdens een kampeertrip of roadtrip. Je voorziet bijvoorbeeld je smartphone, laptop, ventilator en ander draagbaar elektrisch apparaat eenvoudig van stroom. Die powerbank of generator kan je dus lekker thuislaten. Je hebt er immers een op wielen.

Lang niet alle elektrische auto’s beschikken over de technologie om andere apparaten mee op te laden. De Kia EV6 en Hyundai IONIQ 5 waren een van de eerste modellen waarbij dit kon. Aangezien het nu ook in smartphones zoals de iPhone 15 zit, is de kans groot dat het in de toekomst door meer fabrikanten wordt opgepikt.

Zo houd je de batterij van de elektrische auto langer als nieuw

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen