Elektrische auto krijgt eigen Android-browser (en Chrome is het niet)

Elektrische auto's Mark Hofman 23 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto’s die voorzien zijn van Android Autmotive, een handig besturingssysteem voor het infotainmentsysteem, krijgen een eigen browser. En nee, het gaat hierbij niet om een speciale versie van Google Chrome. 

Mensen met een elektrische auto kunnen binnenkort snel dingen opzoeken, of simpelweg gewoon internetten, via een gloednieuwe browser. Maak kennis met Vivaldi.  

Vivaldi: de browser voor je elektrische auto

De elektrische auto zorgt ervoor dat touchscreens steeds belangrijker worden voor de voertuigen. Zo wordt er ook constant gekeken naar manieren om de gebruikservaring, net als de functionaliteiten die geboden worden, te verbeteren. Voor sommige mensen een voordeel, omdat ze geen genoeg kunnen krijgen van features in hun elektrische auto. Voor anderen, die voornamelijk plezier halen uit minimalisme, misschien een nadeel. De komst van Vivaldi, een heuse browser voor auto’s, zal zonder twijfel een prettige toevoeging zijn voor die eerste groep mensen.

Vivaldi browser elektrische auto
Snel even bellen (Afbeelding: Vivaldi)

Gezien de gemiddelde elektrische auto gebruikmaakt van Android Automotive zou je misschien verwachten dat Google Chrome als browser gebruikt wordt. De praktijk wijst uit dat dit niet het geval is en dat er een hele nieuwe browser gebouwd is. Vivaldi is een volledig werkende browser die het mogelijk maakt om websites te bezoeken, media te streamen en gebruik te maken van extensies. YouTube-video’s bekijken tijdens het opladen van je elektrische auto zonder die irritante advertenties? Het is mogelijk door met een ad blocker via Vivaldi te kijken. Ideaals, dus!

Alle Polestar 2-modellen uit Europa, dus ook de modellen in Nederland, worden voorzien van de nieuwe browser. Wanneer Vivaldi precies beschikbaar is voor andere auto’s is op dit moment nog niet bekend.

Veiligheid en privacy

Anno 2021 is veiligheid en privacy voor dergelijke applicaties natuurlijk ontzettend belangrijk. Zeker wanneer je deze gebruikt in je elektrische auto. Wat dat betreft heeft Vivaldi rekening gehouden met de wens van de consument. De browser is bijvoorbeeld alleen te gebruiken op het moment dat je elektrische auto geparkeerd staat en kan alleen audio streamen op het moment dat je rijdt. Beeld is dus ook alleen te zien als de auto stil staat. Daarbij is het overigens ook niet mogelijk om überhaupt bestanden te downloaden naar het systeem.

 

Verder wordt op het gebied van privacy duidelijk dat Vivaldi niets van je browsegegevens opslaat in de elektrische auto. Het is wel mogelijk om je account te koppelen, zodat deze gegevens gedeeld kunnen worden met andere apparaten, maar daar heb je zelf iets over te zeggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen