Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Cars 18 apr 2021

Elektrische Auto: de beste batterij komt binnenkort wellicht uit Europa

De elektrische auto is booming, de industrie rondom de elektrische auto is booming en de productie van de deze auto is ook booming. Dit laatste alleen nog niet zozeer in Europa. Of beter gezegd, Europa loopt achter op Korea en China als het gaat om het fabriceren van belangrijke onderdelen zoals de accu. Daar lijkt echter langzaam verandering in te komen.

Verschillende Europese (auto)fabrikanten werken hard om de industrie rondom de elektrische auto ook voeten in de aarde te geven in Europa. Jarenlang werden accu’s (en andere onderdelen) voor de elektrische auto uit het buitenland gehaald. Met de inzet van North Volt uit Zweden, Automotive Cells uit Frankrijk, British Volt, Tesla en Volkswagen Group moet daar de komende jaren verandering in komen.

Europa richt ecosysteem in rondom fabriceren onderdelen

Europa zet fors in op elektrisch rijden. Zo werden er in de Europese Unie zo’n 6,1 miljard euro aan subsidies verstrekt aan bedrijven in de industrie en liggen er nog meer investeringsplannen op de plank.

Het toenemende aantal elektrische auto’s op de Europese wegen brengt echter ook uitdagingen mee voor de productie van de elektrische racemonsters. Zo worden veel onderdelen, bij gebrek aan goede Europese opties, in het buitenland gekocht en vervolgens in de Europese auto’s verwerkt. Daar ligt dus ruimte voor Europese bedrijven zoals North Volt, Automotive Cells, British Volt, Tesla en Volkswagen Group. Die ruimte is niet enorm, maar de markt rondom de elektrische auto is nog relatief jong. Dit is daarom hét moment voor verschillende Europese bedrijven om de concurrentie aan te gaan met grote buitenlandse spelers.

Volkswagen E-Up
Volkswagen’s e-Up! (Afbeelding: Volkswagen)

Accu krijgt belangrijk aandeel in elektrische auto industrie

Voor de nieuwe industrie in Europa en het complete nieuwe ecosysteem rondom de elektrische auto ligt de focus op de accu. Volgens BloombergNEF was het Europese aandeel van de accu-fabricage wereldwijd in het afgelopen jaar zeven procent, terwijl het voorspelt dat dit wereldwijde aandeel in 2030 zo’n 31 procent is.

Bloomberg elektrische auto statistiek
Een grafiek over de accu-productie in 2030 (Afbeelding: Bloomberg)

Als Europese inwoners net zo veel elektrische auto’s blijven kopen als het afgelopen jaar dan is deze groei hard nodig. Volgens een onderzoek van de ANWB verdubbelde het aantal auto’s dat rijdt op elektriciteit in Nederland in 2020 ten opzichte van 2019. Tel daar de toename in andere Europese landen bij op en je begrijpt vast waar al die accu’s voor nodig zijn. Vooral onze noord Europese buurlanden gaan hard. In deze landen werden in 2020 de meeste elektrische auto’s verkocht.

Reageer op artikel:
Elektrische Auto: de beste batterij komt binnenkort wellicht uit Europa
Sluiten