Elektrische auto tot E-Bike: de goedkoopste voertuigen in 2021-2022

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 27 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Toen elektrische auto’s en elektrische fietsen voor het eerst op de markt verschenen waren het vreemde eenden in de bijt. De elektrische auto was voornamelijk duur en een speeltje voor rijke gadget- en klimaat fanaten, en de e-bike was voornamelijk een handig ding voor senioren. Fast forward naar 2021: de elektrische auto en elektrische fiets zijn hot. En zeker niet altijd duur.

Door de groeiende populariteit van de elektrische auto en elektrische fiets zijn er steeds meer verschillende modellen van steeds meer verschillende fabrikanten te koop. Doordat de vraag en het aanbod groeit, groeit ook het aanbod voor de low range (aka ‘goedkope’) opties. Hieronder zetten we de beste goedkoopste opties van dit jaar voor je op een rij.

Elektrische auto: 2022 Nissan Leaf S

Nissan’s Leaf is al jaren lang een van de populairste elektrische auto’s op de markt. De auto verscheen voor het eerst in 2010 (ja, zo lang geleden al). Ondanks dat de laatste versie van Nissan’s elektrische auto wat specificaties betreft niet als ‘beste’ uit de test komt, is het nog steeds een publiekslieveling. Dat komt onder andere door de prijs.

In 2022 komt Nissan met een nieuwe versie van de populaire elektrische auto. De Nissan Leaf S 2022 zal waarschijnlijk rond de 27.700 euro kosten. Dat is nog goedkoper dan zijn voorgangers.

2022 Nissan Leaf S elektrische auto
Nissan Leaf S 2022 (Afbeelding: Nissan)

Elektrische fiets: Swagtron EB12

Als het op elektrische fietsen aankomt is goedkoop vaak duurkoop. Dat geldt gelukkig niet voor alle e-bikes. Oké, verwacht geen high-end specificaties en onderdelen op een elektrische fiets die minder dan 1000 euro kost. Dat gezegd hebbende is Swagtrons EB12 een hele degelijke elektrische fiets voor minder dan 1000 euro.

Goedkope elektrische fietsen zijn vaak wat log en lomp, maar dat geldt niet voor deze lichtgewicht (17 kg) fiets. De e-bike heeft 7 Shimano versnellingen en een verwisselbare accu onder de bagagedrager. Een nadeel is de beperkte actieradius van slechts 45 kilometer.

Swagtron EB12 elektrische fiets
Swagtron EB12 (Afbeelding: Swagtron)

Elektrische auto: Hyundai IONIQ Electric (2021)

Hyundai’s IONIQ Electric is een enorm efficiënte elektrische auto. De auto ziet er niet super spectaculair uit maar is zeker niet verkeerd. Dat komt niet alleen door de efficiëntie (7,2 kilometer per kWh) maar ook door de prijs. Die ligt namelijk onder de 35.000 euro. Niet verkeer, Hyundai, niet verkeerd.

De IONIC kost meer dan bijvoorbeeld Nissan’s nieuwe Leaf, maar heeft ook een grotere actieradius (zo’n 311 kilometer). Nee, die actieradius is nog steeds niet zo groot als Tesla’s Model 3 maar de auto is ook een stuk goedkoper (lees: bijna 30.000 euro goedkoper) dan Tesla’s ‘goedkoopste’ optie.

Hyundai Ioniq 5
De Ioniq 5 (Afbeelding: Hyundai)

Elektrische fiets: Aventon Pace 350

Deze elektrische fiets gaat al een tijdje mee maar blijft in 2021 en 2022 een goede optie. Met de prijs-kwaliteit verhouding van deze e-bike zit het wel goed. De elektrische cruiser kost iets meer dan 1000 euro en geeft veel waar voor je geld.

De e-bike heeft een fijne lage instap, een actieradius van ongeveer 55 kilometer en een LED-display op het stuur. Deze elektrische fiets ziet er simpelweg veel beter uit dan het overgrote deel van de fietsen in deze prijsklasse.

Aventon Pace 350 elektrische fiets
Aventon Pace 350 (Afbeelding: Aventon)

Elektrische auto: Volkswagen ID.4

De opvolger van Volkswagen ID.3, de ID.4, is een van de meest populaire elektrische auto’s van dit moment. De auto die dit jaar voor het eerst de weg op reed kost net iets minder dan 40.000 euro. Dat maakt de auto niet de goedkoopste op de markt, maar wel een van de goedkoopste. Zeker wanneer we naar de prijs-kwaliteit verhouding van de auto kijken.

De ID.4 is en slag groter dan zijn voorloper, heeft een minimalistisch display op het dashboard met touchscreen en is een fijne familie auto.

Volkswagen ID.4 elektrische auto
Volkswagen ID.4 (Afbeelding: Volkswagen)

Benieuwd naar meer goedkope elektrische auto’s? Dit zijn 5 van de beste modellen onder de 40.000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen