‘Europa moet een voorbeeld nemen aan Amerikaans beleid elektrische auto’s’

Tech Sabine Schults 9 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Moet Europa een voorbeeld nemen aan het Amerikaanse beleid voor elektrische auto’s? Als het aan de Franse Minister van Financiën ligt wel. WANT-redacteur Sabine legt je uit waarom.

Het gaat specifiek om het Amerikaanse subsidiebeleid bij de aanschaf van een elektrische auto. Volgens de Franse minister Bruno Le Main moet het nemen van een voorbeeld aan het Amerikaans beleid ervoor zorgen dat de milieu-impact minder wordt en dat Europese markt beschermd wordt. Dat zit zo:

Elektrische auto’s: subsidie hier, subsidie daar

In de Verenigde Staten krijgen kopers van elektrische auto’s momenteel een subsidie tot 7.500 dollar wanneer het voertuig in Noord-Amerika is geproduceerd. Daarbij mogen belangrijke accucomponenten niet uit China, Rusland en andere ‘probleemgebieden’ komen.

Volgens Le Main wordt het hoog tijd dat Europa dit Amerikaans beleid gaat volgen. “We moeten met dezelfde regels spelen als we onze industrieën, onze banen en onze technologie willen verdedigen.” Le Main ziet dus graag dat de subsidies alleen gaan gelden voor voertuigen die binnen de EU worden gebouwd.

Actieradius elektrische auto
Aan het opladen. (Afbeelding: Skoda)

Elektrische revolutie

Twaalf procent van de nieuwe auto’s die in Frankrijk verkocht wordt, is een elektrische auto. Deze ‘elektrische revolutie’ heeft echter een keerzijde, want het maakt in Europese landen, waaronder Frankrijk, duizenden banen overbodig op het gebied van motoren en transmissies.

In Frankrijk geeft de regering subsidies van maar liefst 6.000 euro (al wordt dit binnenkort verlaagd naar 5.000 euro) voor de aankoop van elektrische auto’s, zolang deze minder dan 47.000 euro kosten. Dat subsidiebedrag is een stuk hoger dan de 2.950 euro die je in 2023 in Nederland kunt krijgen aan subsidie. Er is daarnaast in Frankrijk nog extra steun mogelijk door middel van een sloopprogramma voor oude auto’s met een verbrandingsmotor.

Al met al blijft het nog altijd interessant om toch echt over te stappen naar elektrisch, ondanks het feit dat het geronk van een V8 gemist gaat worden.

Haal meer uit de batterij van je elektrische auto met deze 5 tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen