Vijf simpele redenen waardoor je zeker weet dat de aarde rond is

Wetenschap Sam Dille 9 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

De mensheid weet al een paar millenia dat de aarde rond is. En daar hebben we ook genoeg bewijs voor verzameld. Toch bestaan er nog steeds mensen die geloven dat de aarde plat is.

Geloof je in deze theorie, raak dan niet in paniek: we zijn hier niet om je standpunt te weerleggen. Maar hoe de mensheid onderzoek deed naar onze planeet is ontzettend interessant. Je hoeft niet alle wetenschap en kennis aan de kaak te stellen om te genieten van een aantal historische feiten over de zoektocht van de mensheid op aarde.

5 redenen waarom de aarde plat is

De aarde is rond maar hoe kwamen mensen daar eigenlijk achter? Dat gebeurde aan de hand van deze vijf bewijzen. Al deze verschijnselen kunnen namelijk niet plaatsvinden op een platte aarde.

1. De maan

Nu weten we niet anders dan dat de maan elke nacht aan de hemel staat, maar voor de Grieken was de maan een groot mysterie. Tijdens hun zoektocht kwamen ze met een aantal inzichten die de mensheid enorm hebben geholpen in het begrijpen van onze planeet. Aristoteles merkte bijvoorbeeld op dat tijdens maansverduisteringen de schaduw op het oppervlak van de maan rond is. Deze schaduw is van de aarde en is een duidelijk bewijs van de ronde vorm.

2. Schepen en de horizon

Als je in een haven bent, of gewoon over een strand hebt loopt en naar de horizon staart, dan merk je het al snel op: naderende schepen ‘verschijnen’ niet van de horizon, maar lijken eerder onder de zee vandaan te komen, zoals je in deze video kunt zien. De reden dat schepen tevoorschijn lijken te komen uit de golven is omdat de aarde niet plat, maar rond is!

3. Verschillende sterrenbeelden

Deze waarneming werd oorspronkelijk gedaan door Aristoteles. Na terugkeer van een reis naar Egypte merkte Aristoteles op dat hij tijdens zijn reis andere sterrenbeelden tegenkwam dan in noordelijke regio’s. Dit fenomeen kan alleen worden verklaard als mensen de sterren vanaf een rond oppervlak bekijken. Hoe verder je van de evenaar komt, hoe verder de ‘bekende’ sterrenbeelden naar de horizon gaan, om plaats te maken voor andere sterrenbeelden. Dit is niet mogelijk als de aarde plat zou zijn.

4. Schaduwen op aarde

Je weet vast wel dat je een schaduw krijgt, als je een stok in de grond steekt. Die schaduw beweegt naarmate de tijd verstrijkt — wat vroeger werd gebruikt als klok. Als de aarde plat was geweest, dan zouden twee stokken op verschillende locaties dezelfde schaduw hebben. Eratosthenes gebruikte dit principe om de omtrek van de aarde vrij nauwkeurig te berekenen. In deze video wordt uitgelegd hoe dit principe precies werkt.

5. Tijdzones

Als het in New York 12:00 uur ‘s middags is, dan is het in Beijing 00:00 ‘s nachts. En dan is het in Adelaide Australië zelfs 01.30! De enige verklaring hiervoor is dat de wereld rond is, en om zijn eigen as draait. Op een bepaald moment, als de zon op een deel van de aarde schijnt, is de andere kant donker en vice versa. Dat maakt tijdsverschillen en tijdzones mogelijk.

Het is duidelijk: een dag op aarde duurt geen 24 uur meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen