Elektrische auto: Ford heeft grootse plannen om Tesla achterna te gaan

Elektrische auto's Jelle van Es 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Wanneer het aankomt op de elektrische auto, is Tesla vaak het voorbeeld waar je naar kijkt. Dat doen ook traditionele automerken, zoals bijvoorbeeld Ford. En dat bedrijf spreekt nu hun ambitie uit.

Tegenover The Verge laat Ford weten 11,4 miljard dollar te investeren in het maken van nieuwe fabrieken in de Amerikaanse Staten Tennessee en Kentucky. Met als doel om daar de elektrische auto van de toekomst en de batterijen te maken. Daarmee wil het bedrijf dus vol inzetten op de toekomst die Tesla al een aantal jaar geleden voorspeld heeft.

Ford gaat Tesla achterna

Het duur nog wel een tijdje voordat Ford echt los kan gaan. De fabrieken voor de toekomstige elektrische auto bestaan nu nog niet en moeten zodoende vanaf de grond af aan gebouwd worden. En dat gaat een tijd duren. De verwachting is dat ze pas in 2025 in operatie kunnen gaan. Maar ja, beter te laat dan niet zullen we dan maar zeggen. Daarnaast is het extra opvallend dat het meer dan vijftig jaar geleden is dat het bedrijf een compleet nieuwe fabriek uit de grond stampt.

Ford fabriek Tesla
De Ford fabriek (Afbeelding: Ford)

In de Amerikaanse Staat Tennessee wordt er een soort van mega campus gebouwd. Daar worden de F-series gemaakt, maar dan als een elektrische auto-variant. In Kentucky worden vooral de lithim-ion batterijen gemaakt. De eerste fabriek moet een omvang gaan hebben van zo’n 15 vierkante meter. Daarmee wordt het het grootste terrein dat het bedrijf ooit heeft aangelegd. Volges Jim Farley, de CEO van Ford, is het nu het moment om echt te laten zien wat het bedrijf wil in plaats van er over te praten.

Ford niet de eerste die de stap maakt

Ford is zeker niet de eerste fabrikant die wil gaan inzetten op de elektrische auto. Ze hebben een tijdje geleden al de Ford Mustang Mach-E uitgebracht. Maar nu brandstof in de Verenigde Staten ook steeds duurder wordt (terwijl het daar relatief goedkoop is vergeleken met onze prijzen), zie je dat de Amerikaanse markt ook langzaam maar zeker die kant op beweegt. En investeren dus logisch is.

Tesla Model 3 vs Ford Mustang Mach-E: titanenstrijd om de toekomst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen