Duurdere elektrische auto kan je uiteindelijk veel geld besparen

Elektrische auto's Sam Dille 15 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

In deze tijden is het heel fijn als je wat geld kunt besparen. Ook op een elektrische auto kun je wat centen winnen. Als je namelijk het stroomverlies van je EV zo laag mogelijk maakt, heb je minder energie nodig. En minder energie betekent weer minder uitgaven.

Onze vrienden van ANWB deden onderzoek hiernaar, in samenwerking met hun Duitse compagnon ADAC. Tijdens het onderzoek vergeleken de bedrijven twee thuislaadmethodes met elkaar: het reguliere stopcontact met 2,3 kW en een specifiek voor de elektrische auto aangelegd laadpunt van 11 kW. De resultaten lieten zien dat je met een dure elektrische auto op lange termijn goedkoper uit bent.

Stroomverlies tijdens het laden van je EV

Uit het onderzoek bleek dat hoe langzamer je jouw elektrische auto laadt, hoe meer stroom er verloren gaat aan andere zaken dan de actieradius. Bij beide thuislaatmethodes werkt dit net even anders. In het eerste geval, met het reguliere stopcontact verlies je 12,7 tot 24,2 procent. De tweede variant laadt iets sneller, waardoor je verlies iets kleiner is. Dan kun je rekenen op 6,3 tot 9,7 procent verlies. Houd er natuurlijk wel altijd rekening mee dat de exacte getallen altijd verschillend zijn per model.

EV opladen
EV opladen (Afbeelding: Consumentenbond)

Zo’n afname heeft nogal wat oorzaken. Allereerst de bekabeling van de oplader. Oud kabelwerk naar bestaande stopcontacten vreet stroom: dat kan tot wel 4 procent verlies leiden. Heb je een moderner laadpunt, dan heb je geluk. Het verlies is dan maar minder dan 1 procent. Het grootste verlies vindt plaats in de elektrische auto zelf. Tijdens het laden zijn namelijk verschillende systemen actief. Bijvoorbeeld om de wisselstroom uit je huis om te zetten in gelijkstroom.

Daarnaast heeft een elektrische auto managementsystemen die de binnenkomende stroom verdelen over de accucellen. Afhankelijk van het merk, model en temperatuur van de accu kan de batterij afkoelen of opwarmen. Hoe efficiënter dit systeem werkt, hoe lager het stroomverlies uiteindelijk is.

Waarom je voordeliger uit bent met een dure elektrische auto

Met een zo laag mogelijk stroomverlies, bespaar je een hoop geld. Is de stroomafname in jouw elektrische auto namelijk heel hoog, dan heeft het voertuig meer energie nodig om op te laden. In een duurder model is de bedrading en interne stroomregulering beter geregeld dan in een EV met een lage prijs. Hierdoor verlies je minder energie en is de batterij sneller volledig opgeladen.

Elektrische auto kopen? Deze 5 dingen moet je eerst weten!

We snappen heel goed dat je hier in deze tijden niet het budget voor hebt. Maar gelukkig kun je ook zelf wat aan het laadvermogen van jouw elektrische auto doen. ANWB raadt bijvoorbeeld aan om thuis vooral te laden via een laadpunt met 11 kW. Daarnaast is het verstandig om het normale stopcontact alleen te gebruiken als andere opties niet mogelijk zijn. Is het koud buiten, laadt je elektrische auto dan meteen na een rit op. De motor is dan al op temperatuur, waardoor de accu niet eerst hoe te worden opgewarmd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen