Elektrische auto goed voor de planeet, maar er zit een addertje onder het gras

Elektrische auto's Sam Dille 25 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

De elektrische auto lijkt een heel goed alternatief voor een auto op benzine. Toch is het nog niet helemaal duidelijk hoe milieuvriendelijk de voertuigen eigenlijk zijn. Daar brengt nieuw onderzoek verandering in.

Het onderzoeksteam van de University of Southern California, speurde door alle beschikbare datasets in Amerika. Dit deden ze om uit te zoeken of de luchtkwaliteit en ademhalingsgezondheid is toegenomen sinds de eerste elektrische auto’s op de weg kwamen. De resultaten van dit onderzoek zeggen veel over hoe groen een EV nou écht is.

De elektrische auto zorgt voor minder luchtvervuiling

Het team ontdekte bijvoorbeeld dat de luchtvervuiling en astma-gerelateerde bezoekjes aan de huisarts afnemen, als het aantal EV’s binnen een bepaalde postcode toeneemt. De onderzoekers stellen dat voor elke extra 20 elektrische auto’s per 1.000 inwoners, ziekenhuizen een daling van 3,2% in astma-bezoeken ervaren. Ze merkten ze ook een lichte lokale daling op van stikstofdioxide, een veel voorkomend en vervuilend broeikasgas.

Juich niet te vroeg!

Elektrische auto’s blijken dus milieuvriendelijk, maar er zit wel een addertje onder het gras. Zo is het voertuig zelf wel groen, maar niet de manier waarop het gemaakt wordt. De middelen die worden gebruikt bij de productie van EV-batterijen, bijvoorbeeld lithium-ionbatterijen, brengen hoge milieukosten met zich mee.

Kobalt uit Congo
Kobalt uit Congo (Afbeelding: Fairphone)

In veel accu’s zit namelijk het metaal kobalt. Een heel stevig materiaal, dat accu’s sneller kan laten opladen. De stof kan makkelijk worden gewonnen in mijnen, alleen niet op een hele milieuvriendelijke wijze. Daarbij zijn er nog steeds niet genoeg laadstations buiten de grote steden. Dat maakt het niet heel praktisch om een elektrische auto te gebruiken voor langere afstanden.

Groene alternatieven

Het onderzoeksteam concludeert dat de elektrische auto zeker helpt bij het verminderen van de luchtvervuiling. Toch moeten we nog beter letten op het gebruiken van groene alternatieven bij het maken van EV’s. Hiervoor lijkt de auto op waterstof een goede oplossing. Benieuwd waarom? Lees dan even dit artikel!

Waarom een auto op waterstof stiekem beter is dan de elektrische auto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen