Elektrische auto: goed voor de portemonnee of slecht voor de rekening?

Elektrische auto's Lisanne Beijen 28 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

We hebben het vaak over de voordelen van elektrisch rijden voor de natuur. De aanschaf van een auto is echter een grote aankoop die je in je portemonnee voelt. Daarom spelen financiële overwegingen vaak een grotere rol in de keuze die we maken dan de impact van de auto op het milieu. Er bestaan veel dure elektrische auto’s maar de beter betaalbare elektrische auto’s zijn misschien zowel een betere keuze voor moeder natuur als voor de portemonnee.

Zowel autofabrikanten als de overheid maken elektrisch rijden steeds aantrekkelijker voor de consument. De infrastructuur voor het opladen van elektrische auto’s verbetert, elektrische auto’s komen in steeds meer soorten en maten op de markt, en ook de overheid stimuleert de aankoop van deze auto’s. Onder andere dit laatste maakt elektrisch rijden het overwegen waard voor wie financiële bewaren ziet.

Elektrische auto kopen of leasen? Vraag subsidie aan

Aan niet iedere elektrische auto hangt hetzelfde prijskaartje als aan Tesla’s Model S hangt. Hyundai, Volkswagen, Peugeot en nog veel meer autofabrikanten ontwikkelen anno 2021 betaalbare elektrische auto’s met een actieradius van honderden kilometers. Een van de bezwaren voor de overstap naar elektrisch rijden is financieel. Dat is jammer, al helemaal gezien de meetbare voordelen van elektrisch rijden voor de natuur en het verminderen van de CO2-uitstoot. Omdat het verminderen van de CO2-uitstoot een ook een onvermijdelijk aandachtspunt is voor onze overheid stimuleert deze de aankoop van de elektrische racemonsters.

Wie als particulier een elektrische auto koopt of least kan sinds een half jaar subsidie aanvragen. Je komt als consument in aanmerking voor de SEPP (Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren) wanneer je als particulier een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse koopt of leaset. Een dergelijke subsidie kan oplopen tot 4000 euro voor de aankoop of lease van een nieuwe elektrische personenauto. Dat bedrag is toch mooi meegenomen.

Hyundai Kona Electric elektrische auto
Hyundai Kona Electric (Afbeelding: Hyundai)

Op nog een paar manieren goed voor de rekening

Wel of geen subsidie; de accu van een elektrische auto opladen is een stuk goedkoper dan bij het tankstation de tank van je auto volpompen. Een groot voordeel van elektrisch rijden is dat je wanneer je de elektrische auto thuis oplaadt dit buiten de piekuren kunt doen. Dat scheelt je nog een duit in de zak.

Een ander financieel voordeel van de elektrische auto is dat hij volgens experts minder onderhoud behoeft en indien hij wel onderhoud behoeft de kosten hiervoor lager zijn. Dit komt doordat deze auto’s minder bewegende onderdelen hebben, minder vloeistoffen die op kunnen raken en moeten worden bijgevuld en minder druk zetten op het remsysteem. Het is lastig om te zeggen hoeveel geld je op lange termijn bespaart op onderhoudskosten, maar ook hier geldt dat iedere euro een euro winst is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen