Waarom de elektrische auto zijn beloofde actieradius (bijna) nooit haalt

Elektrische auto's Sam Dille 30 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je een elektrische auto hebt, dan is het je vast opgevallen dat het voertuig meestal sneller leegloopt dan zou moeten. Geen paniek: het ligt niet helemaal aan jouw rijgedrag, maar aan iets anders. We leggen het even voor je uit.

Autofabrikanten moeten verplicht inzicht geven in de actieradius van hun EV’s. Alle auto’s worden aan een test onderworpen. Vroeger was dat de NEDC-testcyclus, maar die resultaten bleken te ver van de werkelijkheid te liggen. De EU heeft toen een nieuwe test ontworpen, die iets realistischer is. Dat is de WLTP-cyclus. Toch vallen ook die cijfers wat hoger uit.

Dit is waarom je elektrische auto de actieradius niet haalt

Er zijn verschillende redenen waarom de actieradius van een fabrikant niet overeenkomt met het daadwerkelijke bereik. Ten eerste wordt de actieradius vaak berekend met behulp van een formule die voor 55 procent is afgestemd op stadsverkeer.

Dit maakt het vermogen van een elektrische auto per definitie al hoger. Voertuigen in de stad rijden immers langzamer en staan vaker stil dan bijvoorbeeld op het platteland of de snelweg.

Naast een formule worden elektrische auto’s ook aan rijtesten onderworpen. Hier ligt het tweede probleem. Het testprotocol raadpleegt wisselende snelheden, variërend van heel hard naar heel zacht, vaak in verschillende cycli.

Daardoor valt de actieradius hoger uit dan in situaties waarbij een EV op een constante snelheid rijdt. Rijd je veel op snelwegen, dan kan het dus heel goed zijn dat je elektrische auto sneller leegloopt.

Elektrische auto: deze 7 zijn hun dure prijs alles behalve waard
Elektrisch is de toekomst (Afbeelding: Aditya Chinchure)

Hoe bepaal je dan wél de actieradius van jouw EV?

Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel. De actieradius van jouw elektrische auto hangt helemaal af van het voertuig en jouw rijgedrag. Volgens de ANWB kun je een realistischere inschatting maken door rekening te houden met tweederde van het daadwerkelijke bereik. In veel gevallen zit je dan aardig in de buurt.

Je kunt ook je eigen rijgedrag aanpassen om de actieradius van je elektrische auto wat uit te rekken. En dat is echt niet moeilijk. We geven je de beste tips in dit artikel!

Actieradius tot de max: 4 tips om meer uit je elektrische auto te halen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen