Actieradius tot de max: 4 tips om meer uit je elektrische auto te halen

Elektrische auto's Sam Dille 26 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Elektrische auto’s worden geleverd met een enorme batterij, maar als je niet goed oplet loopt ‘ie binnen no-time leeg. Gelukkig heb je hier zelf veel invloed op. Hoe precies? Dat legt WANT-redacteur Sam Dille je met liefde uit!

Tegenwoordig kun je elektrische auto’s kopen die 560 tot 830 kilometer kunnen rijden op een enkele lading. Maar lang niet alle voertuigen hebben deze luxe. Gemiddeld hebben EV’s een actieradius van ongeveer 400 kilometer. Dit kan voor moeilijkheden zorgen als je lange ritten maakt, maar geen zorgen. Als je goed voor je voertuig zorgt, kun je er ongetwijfeld lange afstanden mee afleggen.

Verhoog makkelijk én snel de actieradius van jouw elektrische auto

Maar hoe doe je dat nou? Ik heb het voor je uitgezocht en de vijf belangrijkste tips voor je op een rij gezet. Als je jouw reis bewust uitkiest en inplant aan de hand van deze tips, haal je het meest uit de batterij van je elektrische auto.

#1 Plan je reis vooruit en vermijd snelwegen

Als je veel kilometers gaat maken met je EV, dan kan het handig zijn om je reis goed in te plannen. Hiermee bedoelen we dat je precies uitstippelt waar op jouw route openbare laadstations te vinden zijn.

Maar het is ook belangrijk om in je achterhoofd te houden dat elektrische auto’s niet al te dol zijn op constante snelheid. Hierdoor loopt de batterij in rap-tempo leeg en duurt een snelle reis uiteindelijk toch langer.

zem, elektrische auto, tu eindhoven, co2, studenten, EV, inlaten, groen
(Afbeelding: Unsplash) (Afbeelding: Unsplash)

Een andere stoorzender voor je batterij zijn steile en ruige wegen. Hoe vaker je op heuvelachtige wegen rijdt, hoe sneller je batterij leegloopt. Als je de keuze hebt, rijd dan zoveel mogelijk op vlakke en gladde wegen. Op deze manier houd je de batterij sterk en hoef je, je geen zorgen te maken over je actieradius.

#2 Check regelmatig de bandenspanning

Zorg er altijd voor dat de banden van je elektrische auto in goede staat zijn en de juiste hoeveelheid lucht bevatten. En als de banden niet lekker rijden, dan is het beter om te stoppen. Vervang ze dan zo snel mogelijk.

Als je banden namelijk niet goed zijn opgepompt, moet je EV meer energie uit de batterij leveren om te blijven rijden. Wil je een zo lang mogelijke actieradius, dan zijn je banden het eerste onderdeel waar je naar moet kijken.

#3 Doe aan preconditioning

Preconditioning is beschikbaar op veel elektrische auto’s en het is heel handig om in de winter te doen. Als je weet hoe laat je vertrekt, kun je de batterij dus alvast laten opwarmen.

Dit doe je dan voordat je het voertuig van de kabel haalt, zodat hij geen energie van de batterij gebruikt. Vaak kun je dit heel makkelijk doen met hulp van een app op je smartphone. Je batterij van je elektrische auto hoeft hierdoor geen energie te verspillen aan het opwarmen van het voertuig.

#4 Verminder het gewicht in je elektrische auto

Elektrische auto’s zijn over het algemeen zwaarder dan benzineauto’s. Dit is logisch, want EV’s hebben vrij zware batterijen. Deze batterijen kunnen dit gewicht echter makkelijk aan.

Maar als je er meer gewicht aan toevoegt, plaats je meer druk op de banden, waardoor de motor harder moet werken. Als je zwaardere items mee moet nemen, probeer dan een ander voertuig te gebruiken om de batterij van je EV in goede staat te houden.

De imponerende elektrische auto’s die 2023 gaan veroveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen