Elektrische auto: zo lang gaat de gemiddelde accu (gezond) mee

Elektrische auto's Lisanne Beijen 27 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Een van de belangrijkste onderdelen van de elektrische auto is zijn accu. Over dit onderdeel is men, niet geheel verrassend, vaak het meest kritisch en sceptisch. Zo zou de accu van elektrische auto’s niet groen genoeg zijn en niet lang genoeg mee gaan. Dit is anno 2021 niet meer het geval.

Aan de accu van elektrische auto’s wordt continue gewerkt en gesleuteld. Dankzij de verbeteringen aan de accu in de afgelopen jaren gaat hij steeds langer mee. De accu een wegwerp-onderdeel? Zeker niet.

Een belangrijke vraag bij de aankoop van een elektrische auto

Wat de actieradius van een elektrische auto is is een van de grote vragen die mensen hebben alvorens de aanschaf van de auto. Een andere factor, die zeker net zo belangrijk is, is hoe lang de accu zelf mee gaat.

Nu horen we je denken: ‘Iedere auto heeft toch een accu?’. Dat klopt, dus laten we dit direct even ophelderen: Als we het hebben over de accu van de elektrische auto bedoelen we in dit geval de accu die niet in een gewone diesel- en benzine auto zit. We doelen dus op de speciale lithium-ion accu die de meeste elektrische voertuigen hebben. Dit type accu’s zitten overigens ook in de meeste laptops, smartphones en elektrische fietsen, alleen heeft de accu van de auto natuurlijk een veel grotere capaciteit.

Kia e-niro
Kia e-Niro (Afbeelding: Kia)

De accu heeft zelfs een tweede leven

De accu die in een elektrische auto zit stopt niet van de een op de andere dag met werken. De actieradius die de auto heeft neemt heel geleidelijk af naarmate het kaarsje van de accu langzaam opbrandt. Dat kaarsje brandt, volgens Groupe Renault, zo’n tien jaar.

Volgens Groupe Renault is de accu aan het einde van tien jaar intensief gebruik overigens niet klaar voor het grofvuil (dat is hij overigens nooit aangezien je daar geen accu’s in mag dumpen). De accu heeft na deze tien jaar nog een soort tweede leven die zo nog eens tien jaar kan duren. In dit zogenaamde tweede leven kan de accu worden gebruikt als een energie opslagplaats of bijvoorbeeld voor een ander doeleinde in de distributie van groene energie worden gebruikt. Hij is dan dus klaar als accu in de auto maar is zeker nog niet klaar in de circulaire economie.

Volvo Recharge elektrische auto
De Zweedse Volvo CX40 Recharge (Afbeelding: Volvo)

Na zo’n tien jaar is, met de accu’s van dit moment, een elektrische auto dus toe aan een nieuwe accu. Gelukkig is een nieuwe accu in de auto plaatsen een stuk goedkoper dan een nieuwe auto kopen, dus je elektrische auto kan veel en veel langer meegaan dan tien jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen