Is je elektrische auto wel zo milieuvriendelijk als je denkt?

Elektrische auto's Lisanne Beijen 5 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Een van de grote voordelen van de elektrische auto is dat de auto minder vervuilend is dan een auto die rijdt op fossiele brandstof. Elektrisch rijden is een stuk groener, al hoort daar wel een kleine disclaimer bij.

De elektrische auto niet overal de meest groene optie. Hoe groen elektrisch rijden precies is verschilt namelijk per land. Dit heeft alles te maken met waar de stroom die voor het opladen wordt gebruikt vandaan komt. Is een elektrische auto dan maar zo groen als de elektriciteit waar het op rijdt?

Elektrische auto niet altijd groen

In Europa schiet de verkoop van elektrische auto’s door het dak. Jaar na jaar worden er meer elektrische voertuigen verkocht. Dit betekent dat steeds meer auto’s ‘groen’ rijden.

Hoe groen een elektrische auto echt is hangt alleen wel deels af van waar de stroom vandaan komt om de auto op te laden. Is dit geen groene stroom? Dan is het opladen wat minder milieuvriendelijk dan het klinkt. Dit wordt ondersteund door recente cijfers uit een onderzoek van Radiant Energy Group (REG). Uit die cijfers blijkt bijvoorbeeld dat elektrische auto’s in Polen en Kosovo over het algemeen helemaal niet minder CO2-uitstoot genereren dan auto’s die rijden op fossiele brandstof. De auto zelf stoot natuurlijk geen CO2 uit, maar de bron waar de stroom vandaan komt is in deze landen volledig afhankelijk van steenkool.

Kia e-niro elektrische auto
Kia e-Niro (Afbeelding: Kia)

Hoe doet Nederland het eigenlijk?

Kun je hierdoor zeggen dat de elektrische auto milieuonvriendelijk is? Of zelfs milieuonvriendelijke dan de auto die op benzine of diesel rijdt? Dat ligt er dus aan in welk land je de auto aan de lader legt.

Volgens het onderzoek van REG gaat het in het overgrote deel van Europa juist wel lekker met het elektrisch rijden. De landen waar deze auto’s volgens de onderzoeksresultaten het meest groen rondrijden zijn Zwitserland, Noorwegen, Frankrijk, Zweden en Oostenrijk. Achterblijvers, landen waar het stroomnetwerk nog flink groener moet worden, zijn Cyprus, Servië, Estland, maar ook Nederland.

In Nederland besparen elektrische auto’s ten opzichte van auto’s die op fossiele brandsof rijden zo’n 37 procent broeikasgassen. Iets is beter dan niets. 37 Procent minder broeikasgassen door elektrisch rijden in plaats van rijden op fossiele brandstof is winst. Toch is het mager in vergelijking met bijvoorbeeld Zwitserland waar elektrisch rijden 100 procent groener is, en Noorwegen waar elektrisch rijden 98 procent groener is.

Dat maakt dat Nederland, een welvarend en zelfbenoemd ‘vooruitstrevend en progressief’ land, bijna onderaan de ladder staat als het aankomt op hoe groen een elektrische auto echt rijdt op de stroom die beschikbaar is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen