Smartphone beeldscherm kapot? Zoveel kost een reparatie in Nederland

Smartphones Lisanne Beijen 4 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Lees je dit artikel nu door een gebarsten scherm dat splinters in prikt heen? Balen. Lezen van een kapot beeldscherm hebben we helaas bijna allemaal wel eens moeten doen. Hoe duur je smartphone ook is en hoe sterk het glas ook is; vrijwel geen enkel toestel is bestand tegen een betonnen stoep, asfaltstraat of een stenen trap.

Op het moment dat je de smartphone na de val opraapt visualiseer je het drama met alle barsten, scherven en splinters al. Is het scherm te erg beschadigd? Dan zit er niets anders op dan het toestel te laten repareren. Gelukkig kost die reparatie niet altijd goud geld.

Smartphone beeldscherm laten vervangen

Wat het kost om het beeldscherm van een smartphone te laten repareren ligt aan verschillende factoren. Er bestaat de kans dat na de val niet alleen het scherm kapot is, maar ook andere onderdelen van de smartphone falen (soms kom je daar pas later achter). Denk bijvoorbeeld aan de vingerafdrukscanner of de camera. In dat geval is een reparatie ingrijpender (lees: duurder) dan wanneer alleen het scherm aan vervanging toe is.

Daarnaast moet je jezelf de vraag stellen of je de smartphone bij de fabrikant wil laten repareren of in een repair shop. In dit eerste geval moet je de smartphone vaak verzenden en is de wachttijd soms lang. In het laatste geval moet je zelf langsgaan bij de repair shop en is de reparatie vaak op dezelfde dag gefixt. Een nadeel van een beeldscherm bij een repair shop laten repareren is alleen wel dat ze vaak onofficiële onderdelen gebruiken. Merk jij daar wat van? Misschien wel, maar misschien ook niet. De kwaliteit van een dergelijke reparatie verschilt enorm van reparateur tot reparateur.

smartphone beeldscherm kapot iphone
Smartphone beeldscherm kapot (Afbeelding: Rene Asmussen)

De prijzen lopen uiteen

De reparatie van een high-end smartphone, bijvoorbeeld een toestel met beeldscherm met gebogen randen, is altijd een stuk duurder dan de reparatie van een oude iPhone 6.

Zo kost de reparatie van het scherm van een iPhone 13 bijvoorbeeld 319 euro, en die van een iPhone 6 slechts 149 euro. Wat het kost om het beeldscherm van een Samsung Galaxy 21 te laten repareren? Zo’n 239 euro, als je het bij Coolblue laat fixen.

Flinke bedragen dus. De prijzen die repair shops hanteren voor het vervangen van het beeldscherm ligt vaak veel lager. Zo’n reparatie brengt alleen meer ‘risico’ met zich mee. Al vervalt de fabrieksgarantie van de smartphone zowel als je hem bij bijvoorbeeld Coolblue of Mediamarkt laat repareren, als bij een willekeurige repairshop. Daar hoef je de keuze dus niet vanaf te laten hangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen