Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Smartphones 28 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Huis verbouwen? Deze 5 Android- en iOS-apps zijn onmisbaar

De pandemie heeft velen van ons (noodgedwongen) getransformeerd tot ware klussers. Oké, DIY klussers. Je huis verbouwen en interieur updaten is een leuke klus waarbij je soms wat hulp kunt gebruiken. Die hulp is er onder meer gratis in de vorm van verschillende Android- en iOS-apps.

Of je iets moet meten, wilt weten hoe je een schroef in een betonnen muur boort, of je wel wat interieur inspiratie kunt gebruiken: de onderstaande vijf apps helpen je op weg met het verbouwen van je huis, van A tot Z.

DIY huis verbouwen met SKIL: DIY 4 Beginners

Ja, dat lees je goed; Skil met één ‘l’. Deze app kan je redder in nood zijn wanneer je even geen idee meer hebt welk gereedschap te gebruiken, en/of hoe je de klus moet klaren. Zie het als je noodlijn naar een doorgewinterde timmerman, loodgieter, schilder en aannemer. DIY 4 Beginners is onmisbaar wanneer je een huis gaat verbouwen zonder (veel) ervaring. Zie het als een soort Klussen voor Dummies boek, in de vorm van een gratis app op je smartphone.

DIY 4 Beginners huis verbouwen
DIY 4 Beginners (Afbeelding: Google Play)

Huis verbouwen met Planner 5D

Voordat je een paar muren neerhaalt en de oude eettafel verkoopt via Marktplaats doe je er goed aan een app als Planner 5D te gebruiken. Deze app geeft inzicht in hoe je huis er na de verbouwing uit kan zien. Met Planner 5D creëer je eerst een vloerplan in 2D, die je vervolgens in 3D uit iedere hoek kunt bekijken.

Waarom de app ‘Planner 5D’ heet, terwijl je alleen plattegrond in 2D en 3D kunt maken? Geen idee. Wel handig: de app voegt schaduwen, belichting en kleur toe aan je plattegrond en 3D-view voor een realistisch beeld van de nieuwe inrichting.

Planner 5D huis verbouwen app
Planner 5D app (Afbeelding: Planner 5D)

Beken (en kies) kleur: Flexa Visualizer

Een kleur kiezen voor een muur (of misschien zelfs voor je hele huis) is een lastige klus. Vooral omdat de kleine kleurstrip die je van de bouwmarkt hebt meegenomen totaal geen goed beeld geeft van hoe een hele muur in die kleur eruit ziet. Een vierkante meter verven met een tester overigens net zo min. De oplossing: een app die je helpt bij het kiezen van de juiste kleur. De Flexa-Visualizer app is zo’n app die je huis verbouwen net wat leuker maakt. Zeker omdat verven vaak de laatste, of een van de laatste stappen in de verbouwing is.

Ook een app als deze is niet honderd procent waterdicht voor het kiezen van de juiste kleur. Zo ziet een verfkleur op de muur er altijd anders uit wanneer er echt daglicht of licht van je lampen op schijnt. Of je nou een tester, een kleine kleurstrip of een app gebruikt: het resultaat blijft altijd een beetje een verrassing tot de verf er twee lagen dik op zit en opgedroogd is.

Flexa Visualizer app
Flexa Visualizer app (Afbeelding: Flexa)

Meten is weten: Measure

Apps die handig zijn voor de verbouwing en waarschijnlijk al op je smartphone staan zijn ‘Measure’ (of Meten) en ‘Waterpas’. Deze apps meten iets voor je wanneer jij weer eens geen meetlint bij je hebt. Om de meting zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren gebruikt de app augmented reality. Dit betekent dat de meetwaarden door de app worden geschat. Een nadeel van de app is dat je dus niet uit kunt gaan van een 100 procent nauwkeurige meting.

measure app apple
Apple’s Measure app (Afbeelding: App Store)

Interieur stylen met Houzz

Huis verbouwen? De gratis iOS- en Android app ‘Houzz’ is een goede allround app waarmee je inspiratie kunt opdoen voor hoe je huis er uit kan zien na de verbouwing. Zie het als een soort Pinterest, alleen dan specifiek voor verbouwingen. Naast inspiratie voor interieur, kun je er ook inspiratie (en kennis) opdoen over hoe bepaalde dingen zelf te maken. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een glazen trap.

Via Houzz kun je ook direct producten kopen die op de inspiratieplaatjes te zien zijn. Helaas is dit deel van de app niet gericht op de Nederlandse markt, en wordt je dus doorgestuurd naar buitenlandse websites. Dit geldt ook voor het vinden van aannemers en timmerlui.

Houzz app huis verbouwen
Houzz (Afbeelding: App Store)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!