Elektrische auto op de oprit: 5 tips voor goed onderhoud

Elektrische auto's Lisanne Beijen 15 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Een van de grote voordelen van het rijden in een elektrische auto is dat hij minder onderhoud nodig heeft dan de gemiddelde auto die rijdt op fossiele brandstof. Dat betekent niet dat hij helemaal geen onderhoud nodig.

De onderdelen van een elektrische auto slijten minder snel dan die van een auto die rijdt op fossiele brandstof. Hij heeft simpelweg veel minder bewegende onderdelen waar wat mis mee kan gaan. Het belangrijkste onderhoud aan een auto die elektrisch rijdt doe jij zelf, zodat hij nóg minder vaak naar de garage hoeft.

Let op de stand van de accu

Een aantal tips in dit rijtje gaan over de de accu van de elektrische auto. Dit is logischerwijs een van de belangrijkste onderdelen van deze auto, maar ook een van de meest gevoelige. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het leven van de accu op te rekken, en daarmee dus het leven van je auto.

Bijna elke elektrische auto heeft een lithium-ion accu. Precies, hetzelfde soort accu als ook in je laptop, smartphone en andere apparaten zit. Een aantal simpele ‘regels’ die voor het opladen van je laptop en smartphone gelden, gelden ook voor het opladen van de accu van een auto. Laad de accu bijvoorbeeld niet steeds volledig op; lithium-ion accu’s vinden het niet leuk om 100 procent opgeladen te worden.

Laad de accu van een elektrische auto daarnaast ook niet volledig leeglopen. Het is eigenlijk het beste voor de accu om deze tussen de 30 en 80 procent opgeladen te laten.

Audi e-tron GT review
E-tron (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Let op waar je de elektrische auto parkeert

Is het druk in de straat en zoek je een lege plek om te parkeren? Dan parkeer je je auto waarschijnlijk in de eerste beste vrije plek die je ziet. Maar waar je een elektrische auto parkeert kan bijdragen aan het onderhoud van de auto, en in het specifiek aan het onderhoud van de accu. Doe de accu een gunst en parkeer de auto strategisch in de schaduw. Ook als dat betekent dat je een paar extra stappen naar het terras moet lopen. Een schaduwplek is waarschijnlijk toch al de plek waar je naar zocht.

Lithium-ion accu’s zijn gevoelig voor extreme temperaturen. Wanneer een auto lang in de brandende zon staat, loop je het risico dat de accu van de auto oververhit. Op lange termijn is het resultaat hiervan dat de accu sneller leegloopt, en dus eerder aan vervanging toe is. Doe jezelf en je auto een gunst, en parkeer waar mogelijk in de schaduw.

Meer weten over het onderhoud van de accu van elektrische auto’s? Lees hier nog drie andere waardevolle tips.

Rem soepeltjes

Soepel remmen in plaats van de rem steeds als een malle induwen is niet alleen prettig voor je bijrijder en andere passagiers, maar wist je dat het ook goed is voor het onderhoud van een elektrische auto? Het is soms handig (of nodig) om snel en stevig te remmen, maar als je tijd hebt om de auto wat te laten uitlopen doe dat dan. Dit verlengt de levensduur van de remschijven. Deze houden het overigens meestal al langer vol dan die van ‘gewone’ auto’s. Toch is het ook voor de elektrische auto nog steeds beter om zo veel mogelijk rustig te remmen.

Renault Zoe E-TECH Electic elektrische auto
Renault Zoe E-TECH Electric (Afbeelding: Renault)

Laadt een elektrische auto zo min mogelijk op met een snellader

Een elektrische auto opladen met een snellader is enorm handig. Heb je alle tijd om de auto regulier op te laden, dan is er geen reden om een snellader te gebruiken. De accu van een elektrische auto krijgt het namelijk flink te verduren bij snel opladen. Natuurlijk zijn ze ontwikkeld om snel opgeladen te kunnen worden, maar wanneer hij iedere keer snel wordt opgeladen vraagt dit wel zijn tol.

Gelukkig kun je tegenwoordig thuis een oplaadstation laten installeren welke de elektrische auto ‘s nachts oplaadt wanneer jij op een oor ligt. Zo kun je ‘s ochtends weer de weg op met een auto met een volle accu.

Blijf van de motor af

Het onderhoud van elektrische auto’s is over het algemeen makkelijker (en minder intensief) dan dat van een auto die op fossiele brandstof rijdt. De accu, maar ook zeker de motor is een ‘minder ingewikkeld’ onderdeel. Hij bestaat uit minder onderdelen, er hoeft geen olie te worden ververst, en er is geen brandstof nodig.

Betekent dit dat je zelf aan de motor moet gaan sleutelen wanneer er iets mis lijkt te zijn? Nee. Wanneer het tijd is voor onderhoud, of wanneer er iets mis lijkt te zijn, laat een professionele monteur dan naar de elektrische auto kijken. Dat is beter voor de motor, en veiliger voor jezelf. Onthoudt dat het hoge voltage stroom waarmee de motor werkt gevaarlijke situaties kan veroorzaken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen